submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

Els werkte als student aan het opzetten van het zonneovenproject in de Bhutanese vluchtelingenkampen'Na een jaar van voorbereidingen samen met Maarten ben ik in februari voor een half jaar naar Nepal gegaan om het project in de vluchtelingenkampen van de grond te krijgen. Na een oriëntatie van twee weken bij crt in Kathmandu ben ik met een ingenieur naar Damak, een stadje dicht bij de kampen, vertrokken. unhcr, Oxfam en de Lutheran World Federation waren erg enthousiast over het project en bereid ons waar nodig te helpen. Dit was erg belangrijk, want zonder de hulp van deze organisaties is het onmogelijk om in de kampen te werken.

In overleg werd al snel besloten speciaal voor solar cooking een hut in het vluchtelingenkamp Beldangi-i te bouwen. Een eigen werkplek was nodig voor de opslag van materialen en ovens en vooral ook om in alle rust trainingen te kunnen geven. In mijn werk werd ik inmiddels dagelijks bijgestaan door Bir Bahadur Limbu, een van de vluchtelingen uit Beldangi-i.

Gedurende mijn verblijf in de kampen zijn er trainingen gegeven in het gebruik van de zonneoven. Daarnaast is er een tiendaagse training gegeven aan elf timmerlieden om een solar box cooker te maken. Het voordeel van fabricage in de kampen is naast werkverschaffing natuurlijk de lagere kostprijs van een oven. Er bestond grote belangstelling voor de solar box cookers en vooral ook voor de parabolic cooker, die een grotere capaciteit heeft, maar aanzienlijk duurder is. Bij mijn vertrek uit de kampen was een totaal van 132 gezinnen in het bezit van een solar box cooker en maakten acht gezinnen gezamenlijk gebruik van twee parabolisch ovens.

Ik heb met veel plezier (de hittegolf met temperaturen van meer dan 40ºC vergeet ik eventjes) aan het project gewerkt en heb nog regelmatig contact met vluchtelingen en hulporganisaties uit de kampen. Ik zal Maarten graag met verschillende werkzaamheden voor Stichting Vajra blijven helpen. Zonder de financiële bijdrage van de vele sponsors van mijn afstudeerproject had ik dit resultaat overigens niet kunnen bereiken.'