submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

Jaan en Jan werkten als student aan de watervoorziening van ChultiMidden in de natuur, ver van het toerisme vandaan, ligt het dorpje Chulti. Om hier te komen, moet je eerst een busrit maken van ongeveer vijf uur vanuit de hoofdstad Kathmandu. Dan kom je aan in het stadje Barhabise, waarvandaan je nog ongeveer vier uur moet lopen om boven in het dorp Chulti te komen. Van een afstand ziet het er schilderachtig uit, maar in de huisjes heerst vooral armoede. Het enige wat elk huisje biedt, is een open vuurplaats, enkele houten planken en gevlochten matjes om op te zitten en een hoek voor de geiten, die 's nachts binnen bij de mensen slapen.
Hoe het was

Chulti beschikte over een ongunstig gelegen waterplaats in de schaduw van een overhangende rotswand ver onder het dorp. De bron was bovendien door vee vervuild geraakt. De vrouwen en kinderen, die water halen als vaste taak hebben, moesten de kruiken water langs de steile helling naar het dorp brengen, tijdrovend en zwaar werk!
Drinkwater in het dorp

Vroegere watervoorzieningen in het gebied functioneerden al jaren niet meer door de slechte aanleg en gebrek aan onderhoud. In het kader van onze studie hebben wij ervoor gekozen te zorgen voor een kwalitatief goede watervoorziening. Door het goed voorbereide plan en de instelling van een watercommissie waren de dorpelingen enthousiast en gemotiveerd om aan de slag te gaan. In de weken voorafgaand aan de eigenlijke aanleg (maart/april 1999) hadden de mensen vrijwel al het voorbereidingswerk gedaan. Stenen voor het metselen van de verschillende bouwwerken waren naar de plek van bestemming gebracht en het grind voor de betonnen vloeren was gehakt. Toen wij in het dorp kwamen, werd ook de pijp naar het dorp gebracht. Zo kon gelijk met de aanleg worden begonnen.

De aanleg van de voorziening is opgedeeld in een aantal delen: catchment, intake, reservoir, de pijpleiding en de waterplaats met de kraan. Een catchment is een soort ministuw, waarin het water van de berghelling wordt opgevangen,waarna het door een pijpleiding naar de intake stroomt. Van daaruit wordt het water naar het dorp getransporteerd door een kunststof pijp, die uitmondt in een reservoir net buiten het dorp. De pijp loopt dwars door de jungle en er zijn heel wat hindernissen overwonnen om de aanleg tot een goed eind te brengen! Even onder het reservoir is een waterplaats gebouwd: de kraan met muurtjes. Hier worden de waterkruiken neergezet en de kleren gewassen en heeft men water voor de persoonlijke lichaamsverzorging!