submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

'Stichting Vajra heeft mij gevraagd eerst in dit kamp met het testen van de cookers te starten, de implementatie hiervan verder vorm te geven en dan later naar het schooltje op de berg in Chulti te gaan. Zo gezegd, zo gedaan! Ik ben dus gestart in het kamp met het uitvoeren van testen met de zonnecookers, veel in gesprek met de bewoners van het kamp over de bruikbaarheid, en waar nodig met het aanbrengen van verbeteringen.'

 

'In het zuidoosten van Nepal is het ongelooflijk warm en dan heb ik nog geluk dat het daar ook herfst is. Maar op een bewolkte dag is het leuk 30 graden! Ik werk daar samen met een Nepalese vrijwilliger van Vajra Foundation. Hij spreekt de taal, anders zou het niets worden, natuurlijk. We hebben een goede samenwerking.

Via het koken op zonne-energie kan er veel energie (benzine, hout) worden bespaard, zo is in de afgelopen periode gebleken. Nu is het zo dat de vluchtelingen per week, afhankelijk van de gezinssituatie, een hoeveelheid brandstof krijgt om op te koken. Voor velen is dit niet toereikend. Bovendien willen de bewoners 's avonds ook licht, dus sparen ze overdag brandstof uit. Dit besparen doen ze door het bos in te trekken, daar bomen tot brandhout te hakken en gewoon traditioneel koken op een open houtvuurtje in de hut. En dat laatste gebeurt in heel Nepal en is niet zo best voor het milieu. Een hoop erosie en ellende levert dat inmiddels op. Om het koken op zonneovens nu verder gestalte te geven, wil de UNHCR eerst een rapport met testresultaten aangaande het gebruik en de besparingen die dat oplevert.

Op de weg terug naar Kathmandu bemerkte ik de prijs die de mensen moeten betalen voor grootschalige houtkap in combinatie met veel regen. Hele hellingen zijn weer naar beneden gegleden. Allemaal zand, een dikke vette laag modder en joekels van rotsblokken op de weg, inclusief de paar overgebleven bomen. Nog een geluk dat het van boven op de weg kwam, want het is goed denkbaar dat de hele weg afscheurt en naar beneden dondert, het ravijn in. Dat gebeurt ook regelmatig, en tot overmaat van ramp bouwen de mensen op de kant van het ravijn de hutjes, want de handel vindt langs de weg plaats. Die gaan dus ook de diepte in.De noodzaak van alternatieve energie werd mij tijdens deze rit nog meer duidelijk.