submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

René maakte video-opnames tijdens de medische kampen in maart 2000'De ziektebeelden waar de mensen mee aankwamen, waren deels te wijten aan het harde leven daarboven, zeer slechte hygiëne, veel te weinig water drinken en water van slechte kwaliteit. Daarbij kwalen die mogelijk uit inteelt voortkomen: hazenlip, gespleten gehemelte, ogen die verkeerd staan of een half gesloten oog. Maar ook lepra, tbc en ziektebeelden die bij ons nauwelijks meer voorkomen, waren daar nog volop rond.

De bevolking kookt het eten op een open houtvuur midden in de hut, wat een enorme rookontwikkeling en luchtvervuiling teweegbrengt. Daarbij roken de meesten zelfgedraaide sigaretjes van boombladeren. In de hut, die van droogstoffig leem is gemaakt, staat ook een kudde geiten en lopen de kippen vrij rond. Er wordt daar dag en nacht een hoeveelheid stof en viezigheid ingeademd. Dus de mensen komen met acute of chronische luchtweginfecties aan.

Daar verandert geen dokter op de wereld iets aan zolang de bevolking de omstandigheden niet zelf verbetert. Maar geen patiënt vertrok bij de dokter zonder een kleurige voorraad pillen mee naar huis te nemen. Sommige Nepalese dokters waren hier scheutig mee, het Nederlandse team was echter terughoudend. Buiten gingen de patiënten met elkaar vergelijken en dan kwamen ze soms terug: "Ik heb dezelfde kwaal als mijn buurvrouw en die heeft veel meer pilletjes gekregen! Ik wil ook meer, en ook van die roze!" Tja, wat moet je dan? Meestal kregen ze de pillen niet...'