submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

Daniëlle werkte als vrijwillige arts in het Health Centre in Barhabise'Barhabise ligt in een afgelegen gebied waar de primaire gezondheidszorg zeer primitief is. De faciliteiten zijn naar Nederlandse maatstaven onaanvaardbaar. Het ziekenhuisje bestaat uit een aantal kamers die zijn ingericht als patiëntenkamertje, dressing room voor wondbehanding, gynaecologische kamer en spreekkamer.

De handdoeken worden nooit gewassen en hebben dus zwarte plekken op de plaats waar iedereen zijn handen afdroogt voordat hij of zij de steriele en hier blijkbaar te hergebruiken plastic handschoenen uit de sterilisatieapparatuur haalt. De spreekkamer bestaat uit een tafel met een laken erop waaraan je blijft plakken en een onderzoeksbank die ook als tafel wordt gebruikt. De dokter en twee health workers (met een opleiding van 1,5 jaar) houden spreekuur in deze kamer.

Drie mensen zitten tegenover de arts en health workers. Vijftien patiënten achter hen staan allemaal mee te kijken en zich ermee te bemoeien als ze dat nodig vinden. Als de dokter er niet is, wat regelmatig gebeurt, nemen de health workers het spreekuur gewoon over. Je zult begrijpen dat deze manier van werken in eerste instantie voor ons cleane Europeanen erg lastig te begrijpen is. Genoeg stof ter verbetering dus.'