submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

'Nepal is een prachtig land, maar overal is armoede. Vooral vrouwen en kinderen hebben het hierdoor zwaar. Ik werd door de stichting uitstekend verzorgd, zodat ik mij volledig op mijn werk kon concentreren. Het was geweldig hoeveel korte tijd kon worden be-reikt in een land als Nepal in.''Twee dagen en nachten hebben Marleen Arends en ik aan een indeling van de ruimten gewerkt voor-dat we het schema aan het Management Committee konden voorleggen. De meeste bouwvakkers vonden we in het dorp, zodat een hoop arme mensen wat geld konden bijverdienen. Aangezien zij niet geschoold waren, konden zij alleen de eenvoudige klussen doen. De ingewikkelde klussen, zoals het bouwen van de buitenmuren en het maken van het betonnen dak, konden alleen worden uitgevoerd door geschoold per-soneel, dat uit Kathmandu moest komen.

Het was overigens een probleem om aan goed materiaal te komen, zoals droog hout en droog en fijn zand. Voorzitter Ramkaji Paudel reisde van hot naar her om allerlei schaarse materialen van goede kwaliteit te vinden en dan ook nog voor weinig geld. Ook was het niet gemakkelijk om iedereen de hele dag aan het werk te houden, aangezien het overdag behoorlijk heet werd. Een biertje op zijn tijd deed wonderen.

's Morgens om zes uur al kwamen de lokale werknemers van de bergen naar beneden terwijl zij lange, zware bamboestaken op hun schouders droe-gen. Ze waren dan al een uur onderweg! Het was niet altijd even gemakkelijk te constateren dat dingen anders liepen dan hoe je ze had gepland. En de plan-nen veranderden soms meerdere keren per dag!

Op een dag was er bijna een staking. De mensen waren ontevreden over hun loon, de communicatie en de fouten die er werden gemaakt. Ik vertelde hun dat het project er voor hun eigen welzijn was, voor een betere gezondheid en voor werk. Na die dag werkte iedereen veel harder. Nu het ziekenhuis af is, zal veel aandacht en ook veel geld nodig blijven om het zie-kenhuis verder op niveau te brengen en te houden.

Het was fijn om in Nepal te werken: je leert er geduldig te zijn en de dingen te nemen zoals ze ko-men. Je leert er om creatieve oplossingen in moeilijke situaties te vinden. Nepalezen zijn mensen die genie-ten van de kleine dingen in het leven, ondanks hun armoede en hun grote problemen. Het altijd lachende gezicht van Ramkaji leerde mij veel over het werken met mensen als de dingen fout lopen. In Nepal heb ik leren lachen.'