submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

Heleen werkte als vrijwilligster tijdens de Health Camps'Een man van 78 jaar kwam naar het health camp met al jarenlang bestaande heupklachten. Sinds ongeveer een jaar gebruikte hij een wandelstok, maar dat verhielp de pijn niet. Voor mij niet zo verwonderlijk, want hij gebruikte de stok in de verkeerde hand, zodat niet zijn pijnlijke, maar juist zijn goede been werd ontlast. Hierop heb ik hem aangeleerd hoe hij de stok het best kan gebruiken. Dit alles speelde zich af met honderden ogen van dorpsgenoten op hem gericht Hoezo "privacy tijdens de behandeling"? Daar had hij helemaal geen behoefte aan: op deze manier stal hij eindelijk eens de show! Na twee dagen kwam hij me glunderend vertellen dat de pijn al veel minder was en vroeg hij me of ik het lopen met de stok nog een keer wilde controleren. Dat zag er prima uit.

In het dorp vond ik op een ochtend een strip van een anticonceptiepil met hier en daar een pil eruit. Ja, bij een dergelijk gebruik zullen in Nepal wel ongewenste kindertjes geboren blijven worden. Met de Nepalese verpleegkundige is toen afgesproken dat tijdens de familyplanning-spreekuren extra goed zal worden uitgelegd hoe de strips moeten worden gebruikt.

Tijdens de voorlichting over bepaalde ziektebeelden, waaronder tuberculose (TBC), bleek dat lang niet iedereen wist dat je melk moet koken om TBC te voorkomen. Omdat het vee in Nepal nogal eens besmet met TBC is, bestaat het risico dat dit via ongekookte melk aan de mens wordt doorgegeven. Dit geldt niet alleen voor buffelmelk, maar ook voor geitenmelk. Kleine kinderen krijgen nogal eens ongekookte melk en daarmee soms ook TBC.

Dit zijn zomaar een paar voorvallen tijdens het health camp en zo zijn er nog veel meer te noemen. Ze tonen weer eens aan hoe belangrijk goede voorlichting is. Dit is dan ook de reden dat gezondheidsvoorlichting een van de speerpunten in het programma van Stichting Vajra is.'