submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

"Wanneer je de stinkende straten en de bruine smog van Kathmandu achter je laat en je via een drukke en bochtige uitvalsweg het dorpje Chapagaon bereikt, doemen vanachter de heuvels enorme zilverkleurige ufo's op. Dichterbij gekomen kijk je uit over een weids dal, omzoomd door begroeide bergen, en zie je dat de 'ufo's' spiegelende reflectoren zijn van de zonnekeuken op het dak van de Vajra Academy, de groenste school van Nepal."

"De keukenstaf zorgt ervoor dat het de leerlingen, nog volop in de groei, hier niet aan voedzaam eten ontbreekt. Er is geregeld vlees, kip of een ei en de maaltijden worden hoofdzakelijk gekookt met de energie van de zonnespiegels op het dak. De meeste groenten en kruiden komen uit de biologische schoolmoestuin. 

De kinderen gaan gekleed in uniform: groene broek, vanwege de ‘groene' school, geel overhemd, vanwege de zon waarmee wordt gekookt, en een warme trui in de kleur rood, de kleur van de compassie die Vajra uitdraagt. Wij als vrijwilligsters hebben een vast dagprogramma. 

knutselen.jpg
Creatief met Marie-José en Selma


's Ochtends draaien we mee in de kleuterklassen. We zingen er liedjes, stampen met de voeten, klappen, oefenen ‘links en rechts' en doen spelletjes met handgebaren of met een bal. Aan klas 1 tot en met 4 geven we een combinatieles van yoga, muziek en dans. Verder hebben we aan de leerkrachten workshops gegeven over hoe je met je vak omgaat en hoe je een pedagogisch verantwoorde oplossing kunt vinden wanneer het in de klas eens tegenzit. Dit motiveerde hen enthousiast ervaringen uit te wisselen, met ons en ook onderling. We hopen dat de diverse zaadjes die wij hier nu planten, zullen gaan kiemen. 

De kinderen zijn leergierig en enthousiast. Moeilijk is het om rust - en daarmee verdieping in de stof - voor elkaar te krijgen. Buiten de schooluren wordt er veel buiten gespeeld en gesport. Wat opvalt is dat de kinderen open zijn en elkaar met van alles helpen. Er wordt amper geruzied. We hebben de kinderen van het internaat iets over de Nederlandse cultuur willen leren door Sinterklaas en Kerstmis te vieren door ‘schoentje te zetten' en een kerstboom met beschilderde takjes te maken. Bij een groot vuur hebben we met zang en verhalen onze geweldige tijd hier op een mooie manier afgesloten. 

De Vajra-school is een prachtig bloeiende school, op alle fronten enorm gegroeid in de korte tijd dat zij bestaat. We zijn enthousiast over het personeel, zoals over Udit, die het internaat met liefde en zorg leidt, klas drie onder zijn hoede heeft en tussendoor ook nog biologie studeert, en over Achala, het schoolhoofd. Haar hebben wij inmiddels tot ‘octopus' omgedoopt, vanwege al haar armen die zij voor deze school uitsteekt. We hebben ons hier thuis gevoeld en zijn er met pijn in het hart vertrokken. Nieuwe vrijwilligers zullen hier hopelijk ons werk kunnen gaan voortzetten."

Marie-José van Schaik en Selma Weerenbeck