submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

In de zomer van 2008 heeft Vajra in de vluchtelingenkampen samen met TNO onderzoek gedaan naar de mogelijkheid elektriciteit te maken met een zonneoven door middel van een zogeheten 'warmtebatterij', zodat de van elektriciteit verstoken vluchtelingen 's avonds over licht kunnen beschikken. Stichting Vluchteling heeft hierbij bemiddeld.

 
Student Eelke Bontekoe heeft voor zijn masteropleiding duurzame-energietechnologie aan de TU Delft stage bij Vajra gelopen om de mogelijkheden van de warmtebatterij te verkennen. Zijn vriendin Cora Schram verrichtte antropologisch onderzoek in de kampen. Hoewel het concept technisch uitvoerbaar is, heeft het onderzoek helaas niet de gewenste resultaten opgeleverd: de energieopbrengst valt tegen, de kosten zijn hoog en het gebruik is gecompliceerd, wat gebruik door vluchtelingen bemoeilijkt. Vajra heeft moeten afzien van een grootschalig project, waarvoor Stichting Vluchteling een aanvraag bij de Postcode Loterij had kunnen indienen. 
 
eelke.jpg
Eelke met warmtebatterij
 
Eelke: "Nepalezen en vluchtelingen toonden zich gastvrij en nodigden ons regelmatig bij hen thuis uit. Leuk, al merk je spoedig dat een zesdaagse werkweek plus een dagje voor bezoekjes vermoeiend wordt - vooral wanneer 's avonds na je werk weer mensen voor de deur staan die allemaal graag mee-eten en blijven slapen. Dat confronteert je met jezelf.Â
 
Het IOM Guesthouse, een luxueuze westerse plaats waar medewerkers van de International Organization for Migration (IOM) en de UNHCR verblijven, is een plek die je gewoonlijk op reis zou vermijden. Plotseling blijkt het echter een welkome vrijplaats te zijn tussen hoge muren, met prikkeldraad en wachttorens, waar je met andere vreemdelingen ervaringen kunt uitwisselen onder het genot van een biertje. Daardoor kun je je telkens met hernieuwde energie in het dagelijkse leven storten en geniet je van de hete, overvolle bussen met tetterende hindimuziek en een op de muziek mee claxonnerende zingende chauffeur. Terwijl je je best doet niet op de kippen van de buurvrouw te gaan staan, maak je de kaartjesverkoper duidelijk dat je écht niet gelooft dat de kaartjes door de olieprijs opeens twee keer zo duur zijn.
 
Ik kijk terug op een geweldige tijd en kan iedereen een soortgelijke ervaring alleen maar aanraden." 
 
 
overleg_warmtebatterij-2.jpg
 
V.l.n.r.: Imme Rog (Postcodeloterij), Liesbeth Volkert (St. Vluchteling), Maarten Olthof (St. Vajra), Anton Kaasjager en Ramkaji Paudel (Vajra Nepal) in overleg over de mogelijkheden van een warmtebatterij.