submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

Stichting Vluchteling: "Het zonneovenproject van Stichting Vajra in de Bhutanese vluchtelingenkampen is zeer succesvol verlopen. De genereuze bijdrage van de Nationale Postcode Loterij heeft ertoe geleid dat het oorspronkelijke proefproject zich heeft ontwikkeld tot het grootste zonneovenproject ter wereld. Vajra Nepal is in staat gebleken een grote verantwoordelijkheid aan te kunnen. Ondanks de vele logistieke uitdagingen en politieke spanningen behaalde zij met succes de vooraf gestelde doelen."

 
Het doel om zo'n 85.000 vluchtelingen met de zon te laten koken, is in februari 2008 gehaald. Lees het fraaie eindrapport van Stichting Vluchteling op www.vajra.nl/zonneoven. In mei 2009 zal Maarten Olthof op een internationale conferentie in Duitsland verslag van dit project doen.
 
jong_geleerd.jpg
Jong geleerd is oud gedaan
 
Om het succes te bestendigen, financierde Stichting Vluchteling in 2008 een vervolg ervan dat in 2009 verlengd wordt. De werkplaatsen, gebouwd voor de productie van ovens, konden hierdoor worden toegerust voor onderhoud en reparatie. Groepen vluchtelingen konden worden opgeleid om dit onderhoud uit te voeren. Met het nieuwe budget kon tevens een deel van de door brand verwoeste zonneovens worden vervangen, waardoor 1500 vluchtelingen opnieuw toegang krijgen tot koken met de zon.
 
In 2009 wordt het project langzaam afgebouwd. Nu het thuisland Bhutan al zeventien jaar lang geen concessies wil doen, hebben verschillende westerse landen, waaronder de V.S. en Nederland, hun grenzen opengesteld voor zo'n 70.000 van de 110.000 vluchtelingen. Begin 2009 komen er honderd naar Nederland. De hervestiging wereldwijd zal ruim zes jaar duren. Vajra zamelt zonneovens van vertrekkende gezinnen in, repareert ze en verspreidt ze onder de laatste vluchtelingen die nog niet in het bezit van een zonneoven zijn.