submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

Dankzij een nieuwe gift kan Stichting Vajra het zonneovenproject voortzetten. Tot op heden is Stichting Vluchteling de grootste sponsor geweest van dit zonneovenproject in de Bhutanese vluchtelingenkampen in Oost-Nepal.

Inmiddels behoort het zonneovenproject tot de grootste in de wereld! In 2005 heeft Vajra het project in één van de zeven vluchtelingenkampen afgerond. Circa 12.000 vluchtelingen profiteren daar nu van het koken met de zon.

Afgelopen winter deden Ralph Lindeboom en René Goverde, studenten aan de Rijksuniversiteit Utrecht, onderzoek naar de financiële voordelen en milieubesparingen van het gebruik van zonneovens. Hun onderzoek was zeer overtuigend. Klik hier voor meer informatie over het onderzoek van Ralph en René. Met zonneovens kan de UNHCR (United Nation High Commissioner for the Refugees) heel wat brandstof besparen! Bovendien wordt het milieu gespaard en reduceren de zonneovens de uitstoot van CO2 enorm. Die CO2-reductie kan Nepal vervolgens weer verhandelen met landen die een te hoge uitstoot hebben. Stichting Vajra heeft dan ook samen met Stichting Vluchteling en de UNHCR een projectvoorstel ingediend bij de Postcodeloterij. De officiële uitslag hiervan wordt rond de jaarwisseling bekendgemaakt.