submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

In het Bhutanese vluchtelingenkamp Goldhap in Oost-Nepal is dit jaar een brand uitgebroken die maar liefst 95 procent van het kamp in de as heeft gelegd.

Bijna 1300 hutten zijn volledig verwoest, waardoor meer dan 8000 vluchtelingen gedupeerd zijn.Goldhap-kamp: volledig verwoest door brand


De brand greep zó snel om zich heen dat de vluchtelingen niet eens hun meest basale bezittingen konden veiligstellen. De vluchtelingen hadden al niet veel, nu hebben ze helemaal niets meer. Wonderlijk genoeg zijn er gelukkigerwijze geen doden gevallen, doordat de brand net na het invallen van de duisternis uitbrak en niemand sliep.


Wij hopen dat u voor deze vluchtelingen een donatie wilt doen!

 
Online doneren? Klik op het logo!


Maarten Olthof met vertegenwoordigers van
TNO, St. Vluchteling en Postcodeloterij


De oorzaak van de brand? Een kookvuur! Hieruit blijkt eens te meer hoe belangrijk het is dat vluchtelingen zo veel mogelijk met zonneovens kunnen koken. Het vuur kon zich zo snel verspreiden door de droogte van het jaargetijde, de stevige wind, het brandbare bamboe waaruit de onderkomens opgetrokken zijn en de geringe afstand tussen de hutten. Het is niet de eerste keer dat in deze kampen brand is uitgebroken.


Negen kilometer stof voor vluchtelingen
Foto: G. Loots


Vajra heeft onmiddellijk besloten de vluchtelingen uit de eigen reserves te hulp te komen, mede op verzoek van de UNHCR. Omdat met de hutten vrijwel alle kleding in rook is opgegaan, heeft Vajra 9000 meter textiel aan het kamp geschonken. Negen kilometer lijkt ongelooflijk veel, maar dit komt uiteindelijk neer op ongeveer een meter per persoon.