submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

Langzaam maar zeker geeft Vajra vorm aan het grootste zonneovenproject ter wereld. Eind 2007 moeten bijna 90.000 Bhutanese vluchtelingen in Oost-Nepal hun maaltijd met een zonneoven kunnen bereiden.de bomen kunnen nu blijven staan
foto: Chris de Bode

Vajra is vol vertrouwen dat dit gaat lukken, ondanks de forse prijsstijgingen van materialen en de politieke instabiliteit in Nepal, met alle stakingen en wegblokkades. Tegen die tijd is er met de zonneovens een spiegelend oppervlak bereikt van ongeveer 15.000 m². Dit komt overeen met tweeëneenhalf voetbalveld! De besparing op de uitstoot van CO2 is dan zo'n 20.000 ton per jaar. Tegelijkertijd wordt het equivalent van ongeveer 15.000 ton brandhout of 1,3 liter petroleum bespaard. Daar moét het milieu wat van gaan merken. Klik hier om een film van het zonneovenproject te bekijken. De film geeft een aardige indruk van de situatie in de kampen en het werk van Stichting Vajra daar. Overigens is het niet alleen in Nepal onrustig, maar ook in de vluchtelingenkampen. Klik hier om een rapport te downloaden over de huidige situatie van de Bhutanese vluchtelingen in Nepal van de Human Rights Watch (HRW).

Het zonneovenproject wordt gefinancierd door Stichting Vluchteling met gelden van de Postcodeloterij, waarbij wordt samengewerkt met de UNHCR.


logo solar