submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

Vajra Foundation Nepal heeft in Nepal een peace walk van circa veertig kilometer georganiseerd. Anderhalve dag lang werd er gelopen voor de vrede in Nepal, vanaf de Indiaas-Nepalese grens naar de Shanti-stoepa (vredesstoepa) in Lumbini, de geboorteplaats van de Boeddha. Mee liepen bestuursleden, monniken en sympathisanten. Met deze vredesloop heeft Vajra een bijdrage aan de vredesbeweging in Nepal willen leveren. Op dit moment is vrede er veel belangrijker dan het werk van stichtingen.


Vredesmars

De vredesmars was het laatste gedeelte van de duizend kilometer lange voettocht die Maarten Olthof op eigen initiatief heeft ondernomen langs de belangrijkste boeddhistische pelgrimsplaatsen. Ruim een maand lang liep hij door het achterland van India en Nepal, door dorpen, langs rijstvelden en ruim een week lang langs de Ganges. Plaatsen die hij aandeed, waren Bodhgaya, Rajgir, Nalanda, Patna, Vaishali, Varanasi, Sarnath, Kushinagara, Sunauli en tot slot Lumbini. Onderweg sliep hij bij dorpelingen, in kloosters, tempels, scholen en zelfs bij de politie. Bij de Shanti-stoepa in Lumbini overhandigde hij aan eerwaarde Tatsuma Sato het Boeddha-beeld dat hij van het Japanse klooster in Sarnath had meegekregen.


Overhandiging van Boeddha-beeld

Op Maartens tocht door India liepen twee Indiërs mee: Avtar Singh (links) en Pappu Singh (rechts). Zij wisselden elkaar tijdens de voettocht met regelmaat af.
Onderweg naar Kathmandu kwamen zij een peace walk van een politieke partij tegen: een grote groep Nepalezen, onderweg van Kathmandu naar dezelfde eindbestemming Lumbini!
Bij aankomst in Kathmandu was er belangstelling van pers en televisie en werd er een persconferentie belegd. De journalisten waren onder de indruk van de tocht. Toch luidde een van de vragen of nu werkelijk werd gedacht dat men vrede kan bereiken door te lopen. De tegenvraag luidde natuurlijk of vrede soms met wapens af te dwingen is en of men het grote voorbeeld uit het buurland India vergeten is. Even was het stil. In de ogen was te lezen dat men Mahatma Gandhi, de Indiase leider die door acties van geweldloos verzet het koloniale bewind in India wist te beëindigen, inderdaad vergeten was. Toch besteedde het journaal 's avonds aandacht aan de mars en ook veel kranten hebben er melding van gemaakt.


Persconferentie