submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

Op 2 februari 2005 heeft koning Gyanendra de macht gegrepen. Klik hier voor de tekst van zijn toespraak. De noodtoestand is van kracht, persvrijheid is beknot, telefonie beperkt. Hierdoor is het niet goed meer bekend wat er zich in het land afspeelt. De koning zegde toe nog in 2005 de noodtoestand in te zullen trekken, om verkiezingen te organiseren en om binnen drie jaar de orde in het land te zullen herstellen. De bevolking geeft de koning vooralsnog het voordeel van de twijfel al zijn er veel kritische stemmen. Het openbare leven in Nepal wordt lamgelegd door stakingen en wegblokades. Alleen de situatie in de Kathmandu-vallei is er op vooruit gegaan.U kunt op de volgende plaatsen kijken voor meer informatie:


Maoïstische rebellen en de Nepalese overheid strijden al sinds 1996 om de macht en hierdoor vallen er steeds meer doden. Het exacte aantal is niet bekend, maar het is de 10.000 zeker gepasserd. Vele honderden Nepalezen worden vermist en mensenrechten worden aan beide zijden geschonden. Klik hier voor een rapport van Amnesty International.


Wie had dit ooit kunnen denken van dit zo vredelievend ogende land? Uiteraard vallen bij deze machtsstrijd ook burgerslachtoffers te betreuren. Toeristen laat men tot op heden in principe met rust, reden waarom de Nederlandse overheid nog geen negatief reisadvies heeft uitgevaardigd. Gelukkig maar, want nogal wat mensen in Nepal zijn van het toerisme afhankelijk. Wel kan een staking soms problemen met vervoer opleveren. Voorzichtigheid blijft geboden.


Dat de situatie op kinderen een beklemmende indruk maakt, laat zich raden. De kinderen van de Merryland School maken regelmatig tekeningen voor hun Nederlandse sponsors en kiezen dan zelf hun onderwerp. De tekening van Udit Bhatta spreekt in dit verband voor zich... Op de achterkant schreef hij: "War! It has been loving us, but we have not been able to hate it!"

Klik hier voor meer informatie over de maoïsten.

De bevolking begint de geweldssituatie beu te worden en er zijn inmiddels dorpen bekend waar burgers de maoïsten 'onder handen hebben genomen'. Men wordt vaak gedwongen twee belastingen te betalen: eenmaal aan de overheid en eenmaal aan de maoïsten. Daar is maar door weinigen onderuit te komen. Ook toeristen komen soms niet onder betaling van deze belasting ('donatie') uit.

Het bestuur van Vajra Foundation Nepal in Nepal en van Stichting Vajra in Nederland gaan verder met de projecten. Tot dusver hebben de maoïsten onze projecten niet verstoord of tegengewerkt - sterker nog: de bouw van de school in Maneshwara, waar de maoïsten een grote aanhang hebben, had zonder de hulp van diezelfde mensen niet kunnen plaatsvinden. Opmerkelijk in dit verband is dat wij in diezelfde tijd bij de bouw van het ziekenhuis in Barhabise de hulp van zo'n honderd soldaten kregen.

De meeste NGO's hebben zich inmiddels uit het district Sindhupalchowk teruggetrokken, gedwongen of uit eigen beweging. De maoïsten zijn in principe tegen NGO's en INGO's. Dat Vajra wordt geaccepteerd, komt door de grote steun die de stichting bij de bevolking geniet. We kunnen alleen maar hopen dat wij ons werk kunnen voortzetten zoals we dat in de afgelopen jaren hebben mogen uitvoeren. De bevolking heeft ons nu harder nodig dan ooit! Aan ons zal het niet liggen. Stichting Vajra houdt zich buiten de politiek, maar deelt met veel organisaties eenzelfde streven: bestrijding van armoede en ongelijkheid. Daarbij is Stichting Vajra niet gebonden aan enige religie of kaste.