submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

Een succes boven verwachting is het moestuinproject (kitchen gardening) in Ramche. Er wordt wel eens gezegd dat elke euro die in ontwikkelingswerk aan een vrouw wordt besteed, twee euro's waard is. Ook wordt wel gezegd dat vrouwen de hoedsters van water, vuur en aarde zijn.

De ervaringen van Stichting Vajra zijn niet anders. Vrouwen moeten in Nepal buitengewoon hard werken. Ook in ons tuinbouwproject leggen de vrouwen een enorme daadkracht aan de dag. Dit project is op initiatief van boerinnen en leert hun nieuwe groenten te verbouwen. Aanvankelijk hadden we onze twijfels over de zin van het project, maar die zijn inmiddels volledig weggenomen door het grote succes. Dat wordt verklaard door de goede trainingen en de uitgebreide follow-up door ons bestuur in Nepal.


vrouwen in hun tuintjes

Vrouwen in hun moestuinen

Je zou verwachten dat men het verbouwen van nieuwe groenten gemakkelijk overneemt wanneer men dit op andere plaatsen ziet of erover hoort. Maar dat werkt blijkbaar niet zo eenvoudig in een lnd waar men sinds mensenheugenis slechts ervaring heeft met rijst, linzen, spinazie en maïs. 'Wij doen nooit bloemkool, wij doen altijd spinazie!' hoor je hen denken.

Een grondige introductie blijkt nodig over manieren van zaaien, de zaai- en oogsttijd, de te oogsten delen en hoe die te gebruiken enzovoort. In totaal hebben honderd vrouwen, over verschillende groepen verdeeld, een moestuintraining gevolgd. De groep die het meeste enthousiasme aan de dag legde, kregen een vervolgopleiding. Deze vrouwen bezochten in Kathmandu een modelboerderij van de overheid en de groentemarkt. Ook kregen ze een training van enkele dagen bij het Perma Culture Institute, een Amerikaanse instelling voor de bevordering van biologische landbouw in Nepal. Overigens werken nog veel boeren in Nepal 'biologisch' om de doodeenvoudige reden dat ze geen geld hebben voor kunstmest en bestrijdingsmiddelen.


Actieve vrouwengroep

Actieve vrouwengroep

Inmiddels hebben de bewoonsters van Ramche de smaak te pakken en die smaakt naar meer! Worteltjes, bloemkool, tomaten, courgettes, okrabonen, radijs, pompoenen, bietjes en gember: meer dan twintig soorten groenten tieren welig in de tuintjes die de huizen omringen.

In 2000 hebben de vrouwen bij Stichting Vajra een lening ('microkrediet') van 100.000 roepies afgesloten, die in drie jaar wordt terugbetaald. Banken in Nepal verstrekken geen leningen aan armen. De Grameenbank in Bangladesh heeft echter aangetoond hoe succesvol microkredieten kunnen zijn. Stichting Vajra heeft voor de boerinnen een bankrekening geopend en het geleende bedrag hierop gestort.


spaarbankboekje

Spaarbankboekje

Alle vrouwen hebben van Stichting Vajra een spaarbankboekje, waarmee zij maandelijks twintig roepies inleggen. Door hun succes hebben ze in één jaar al meer dan de helft van het geleende bedrag bij elkaar gespaard. Zeven van de tien vrouwen produceren voldoende groenten om naast eigen consumptie te kunnen verkopen. Dit jaar bleek Chandika Bogati opnieuw de beste teelster te zijn, met een omzet van 6000 roepie (ca. € 90) op de markt. In 2001 heeft Stichting Vajra van zes dorpsbesturen een verzoek gekregen om vergelijkbare projecten op te zetten.


winnares van het 'Kitchen gardening' project

Winnares van het 'Kitchen gardening' project

Dankzij het moestuinproject van Stichting Vajra beschikt het dorp over een aantal actieve vrouwengroepen van elk twintig tot dertig vrouwen. Deze groepen bleken een goede ingang te bieden voor de introductie van improved cooking stoves, houtoventjes die zuiniger zijn met brandstof. Daarbij zijn ze ook aanmerkelijk beter voor de gezondheid omdat ze een schoorsteen hebben zodat de roet van het houtvuur niet meer in keuken en woongedeelte blijft hangen!