submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

In noordelijk Sindhupalchowk werkt vrijwel iedereen in de landbouw. Daarin zijn dan ook de beste mogelijkheden voor extra inkomstenverwering te verwachten. Het aanbieden van nieuwe methoden of dieren aan boeren is niet eenvoudig, heeft het bijenproject Stichting Vajra enkele jaren geleden geleerd. Aangezien veel boeren geiten houden, is besloten hun geitenveestapel te verbeteren en zo de opbrengst van de geiten te verhogen. Stichting Vajra heeft een groep van 16 boeren, voornamelijk mannen, samengesteld. Voor de veredeling is het Jamunapariras gekozen. Daarvan is een bok gekocht: de 'improved he-goat'!de 'improved he-goat'

Deze bok wachtte de procreatieve taak om de in het dorp aanwezige she-goats te 'bezoeken'. Bestijging heeft inmiddels ruimschoots plaatsgevonden. Binnen de Vajra-groep zijn al tientallen geitjes geboren, bij de geiten van andere dorpsgenoten eveneens. Geitjes van dit verbeterde ras groeien zo'n twintig procent sneller. Daarbij worden ze groter, zodat ze op de markt meer opleveren.

Stichting Vajra leert de boeren over de bij dit ras afwijkende dierverzorging, die diarree en hoest voorkomt. De mannen hebben een spaarregeling opgezet: elke maand wordt twintig roepies (ca. 30 eurocent) op een bankrekening gestort. Bij tegenvallers kunnen ze dan het gespaarde bedrag aanbreken. De geiten kunnen immers ziek worden, voortijdig doodgaan of onvruchtbaar blijken te zijn.


de fokkers en hun "improved he-goat"

Heeft u belangstelling om dit project te ondersteunen? Klik dan hier.