submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

In november 2007 riep Z.K.H. de Prins van Oranje in New York 2008 namens de Verenigde Naties tot 'Internationaal Jaar van de Sanitatie' uit. In ons land pleitte hij kort daarna voor het gebruik van 'sanitatie' als vertaling van de Engelse vakterm sanitation. Hem was namelijk opgevallen dat dit woord in Nederlandstalige woordenboeken en spellcheckers ontbrak.

 

Voor Vajra-vrijwilliger Arnoud van den Eerenbeemt, woordenboekredacteur bij een medische uitgeverij, was dit aanleiding het begrip op te nemen in de door hem samengestelde uitgaven Pinkhof Geneeskundig woordenboek en Pinkhof Medische spellingcontrole.

 

kroonprins.jpg 

Foto: Hans de Lijser Fotografie
Koning, keizer, admiraal...

 

 

Een jaar later, op 21 november 2008, was Arnoud als een van drie Vajra-vrijwilligers te gast tijdens de officiële afsluiting van het sanitatiejaar in het Amsterdamse Koninklijk Instituut voor de Tropen. Bij die terugblikkende gelegenheid bood hij, voor het oog van pers en televisie, Prins Willem-Alexander het trefwoord 'sanitatie', met een lexicografisch verantwoorde definitie, aan als onderdeel van nieuwe edities van beide medische naslagwerken, en wel in de vorm van een vorstelijke, tot A1 uitvergrote afdruk van de vakterm.