submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

Vajra werkt al weer sinds 2002 samen met Simavi aan de preventie van ziekten in noordelijk Sindhupalchowk, dicht bij de Tibetaanse grens. Tienduizenden mensen profiteren van de voorlichting en de trainingen die Vajra in dit gebied verzorgt. Voorjaar 2007 bezochten projectenco├Ârdinator Bouwe-Jan Smeding en bureaumedewerkster Sandra van der Willigen van Simavi samen met Ramkaji Paudel en Maarten Olthof het project. In het afdelingskantoor van Vajra werd een Powerpoint-presentatie verzorgd door Bhupendra Thapa, Vajra bestuurslid en projectleider van het gezondheidsproject, en door een van de verpleegkundigen die in het project werkt.

 
evalutatiebespreking met Bouwe-Jan Smeding van Simavi

Daarna was er een evaluatiegesprek met health workers, vrouwelijke gezondheidsvrijwilligers, local healers en onderwijzers. Het was duidelijk dat men betrokken was. Zelfs de local healers, die werken met kruiden en gebedsgenezing, waren enthousiast omdat zij beter leerden onderscheiden welke gevallen ze beter door kunnen verwijzen naar het ziekenhuis. En zo kunnen zij problemen, ook voor henzelf, voorkomen.

gezondheidstraining voor onderwijzers

We woonden een gezondheidstraining voor onderwijzers bij. Opvallend was de interactieve manier van lesgeven. Verder was er een ontmoeting met dr. Nanda Lal, de districtsarts van Sindhupalchowk, die duidelijk maakte dat het Simavi-project, het werk van Vajra en dat van de Nepalese overheid elkaar prachtig aanvullen. Ten slotte was er een kringgesprek met een moedergroep, een groep van vrouwen die worden getraind in perinatale zorg: alles rondom zwangerschap, geboorte, zuigelingen en moederschap. Zij moeten de opgedane kennis verder de gemeenschap in brengen. Van Vajra ontvangen ze ook een landbouwtraining, waarbij ze een microkredietsysteem kunnen opzetten. De groepen die Vajra tien jaar geleden heeft opgezet, draaien nog steeds en hebben aanzienlijke bedragen bij elkaar gespaard. Vajra gaat nu met Simavi werken aan een scherp evalutatiesysteem, waardoor duidelijker in kaart te brengen is wat de effecten van het project zijn.

 

kringgesprek met moedergroep voor de tempel

Het Simavi-project duurt tot eind 2008. Als het aan Vajra en aan Nanda Lal ligt, wordt het project daarna uitgebreid naar andere dorpen.