submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

Onderwijs, een van de speerpunten van Vajra, is het thema van het tweede VN-millenniumdoel, te weten 'alle kinderen in 2015 naar school'. Daarom streven wij ernaar elk jaar een of meer nieuwe scholen te bouwen. 

Vertegenwoordigers uit wel tachtig dorpen hebben ons gevraagd een school in hun dorp te bouwen. In 2008 zijn we gestart met de bouw van scholen in de bergdorpjes Bhotsipha en Yamunadanda voor 500 resp. 700 leerlingen. 

Het onderwijs in deze afgelegen streek nabij de Tibetaanse grens kampt met een grote achterstand. Vajra kan deze scholen bouwen dankzij financiële ondersteuning door de Eureko Achmea Foundation, in het leven geroepen door Achmea in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en voor ons bemiddeld door Achmea-bedrijfsarts Jan-Albert Lantink. 

Deze dorpen tellen veel mensen uit de laagste kasten van dalits en janajati. In november 2008 waren Maarten Olthof, Ramkaji Paudel en overige Nepalese bestuursleden aanwezig bij beide eerstesteenleggingen. Rameshwar Kharka, boer in Yamunadanda, vertelt ons hoe gelukkig het vooruitzicht van een nieuwe school hem maakt.  

rameshwar_kharka.jpg 
Rameshwar Kharka    

Hij zit, ofschoon ongeschoold, al zestien jaar lang in het bestuur van de dorpsschool. In 2008 is zijn zoon er geslaagd voor het SLC, nog wel in de categorie ‘uitmuntend'. Rameshwar laat óók zijn twee dochters leren: in Nepal geen vanzelfsprekendheid. 

Dorpskinderen in Yamunadanda betreden niet graag de huidige school, waarvan de eerste verdieping op instorten staat, en bedanken Vajra: ‘Gelukkig breken jullie dit bouwval nu voor ons af. We waren bang op school nog eens door omvallende muren te worden bedolven...' 

Na oplevering worden beide scholen overgedragen aan de overheid en de dorpsgemeenschappen. De scholen tekenen een overeenkomst met de Vajra Academy voor kennisuitwisseling, zodat de onderwijskwaliteit zal kunnen gaan toenemen. In het voorjaar van 2009 worden de scholen feestelijk geopend. Vajra heeft dan in totaal zeven scholen gebouwd. Daarvan hebben meer dan 3000 leerlingen profijt.

krant.gif