submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

Geert de Letter en Daniël Südkamp zijn in september 2004 naar Nepal vertrokken om de bestaande plannen voor de Vajra Academy (klik hier) verder uit te werken. Beiden zijn bouwkundig ingenieur.

Geert heeft de afstudeerrichting bouwmanagement en Daniël de afstudeerrichting architectuur gedaan. Zij hebben zes maanden lang geheel belangeloos met het bestuur van Vajra Nepal gewerkt aan de planvorming van de Vajra Academy.

 

Werken in Nepal is altijd anders dan waarop je je vooraf instelt. Dat bleek ook nu weer. Geert en Daniël gingen naar Nepal om een ontwerp te maken voor de Vajra Academy op basis van de plannen die er lagen. Ze gingen samenwerking met het ingenieursbureau Lotus in Kathmandu, die zou zorgen voor een gedegen business plan. Er kwam een intensief samenspel tot stand tussen Geert en Daniël, Vajra Nepal, Lotus en Stichting Vajra in Nederland met Boudewijn van Velzen als onderwijsadviseur (klik hier voor zijn aanbeveling) en Bert Huiberts van Stichting Hands on als adviseur voor startende ondernemingen. Tijdens hun verblijf in Nepal kregen Geert en Daniël bezoek van Lyda Res van de Wilde Ganzen, van Bert en tweemaal van Maarten Olthof. Er kon pas ontworpen worden als definitief bekend was waar de school zou komen. Daarvoor moest natuurlijk bekend zijn wat voor voorzieningen de school precies zou krijgen en wat voor oppervlakte het geheel zou beslaan. Dit leverde steeds weer nieuwe vragen op die beantwoord moesten worden. Er werd een uitgebreid onderzoek gedaan voor de locatiekeuze. Gelukkig werd tegelijkertijd in Nederland uitgebreid actie gevoerd door Stichting Vajra in samenwerking met Stichting Besos, Stichting Klein Verzet en Wilde Ganzen zodat de grond ook daadwerkelijk gekocht kon worden, nadat de locatie was geselecteerd, zie foto.

 

 

De Vajra Academy wordt gebouwd op het rood omlijnde stuk grond

 

Steeds moesten de plannen opnieuw doorgerekend worden, moesten er beslissingen genomen worden en moest er aangepast worden. Geert en Daniël zijn in dit geheel een onmisbare schakel geweest. Onvermoeibaar spitten ze steeds de nieuwe business plannen door, bezochten ze nieuwe bedrijven voor advies en medewerking en zaten ze mensen achter de broek als het hen allemaal te lang ging duren. Al met al liep het met hun eigen plan om te ontwerpen totaal anders, iets om knap zenuwachtig van te worden. Door een flexibele houding, overigens de enige manier om in Nepal te overleven, wisten ze hun werk tot een succes te maken. Toen ze in april 2005 stopten, was er een goed stuk grond geselecteerd en lag er een doorwrocht plan klaar met eerste schetsen. De bal ligt nu weer in Nederland, want met de plannen kunnen nu sponsors gezocht worden. Op de Vajra-dag op 25 juni (klik hier) komen de plannen aan de orde. Daniël zal ze dan zelf toelichten.

 

Lees hier hun ontroerende relaas over het leven in het Vajra-internaat, waar zij zes maanden met de gesponsorde leerlingen samenwoonden.

 


Geert en Daniël tijdens een radio-interview voor vertrek