submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

Op 7 en 8 november werden in Yamunadanda en Bhotsipa twee nieuwe scholen geopend. Deze bergdorpjes, vlak bij de Tibetaanse grens, liggen een eind van de bewoonde wereld. De weg naar Yamunadanda is een smal, hobbelig zandpad steil omhoog. Pas sinds dit jaar kan het dorp met de auto bereikt worden, vorig jaar ging de weg omhoog nog te voet. De omgeving is van een grote schoonheid, bossen tegen bergwanden en niet ver weg: de Himalaya. Beneden, in de vallei, stroomt een brede rivier.

De bouw van de Shree Ganesh Secondary School (Yamunadanda ) en de Chandeshwori Higher Secondary School (Bhotsipa ) werd mogelijk gemaakt door de Euroka Achmea Foundation (EAF), een door Achmea in het leven geroepen stichting in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen. (Meer hierover in het nieuwsbericht van 2 augustus 2008 en van 4 maart 2009 in het Nieuwsarchief 2008 en 2009 en de website van EAF.) Een jaar na aanvang van de bouw was het in november 2009 tijd voor de feestelijke opening, die bijgewoond werd door schoolkinderen en hun ouders, dorpsbewoners, schoolhoofd en staf, lokale autoriteiten, meegereisde journalisten en een delegatie van Nederlandse en Nepalese bestuursleden van Vajra.

{youtubejw}djRWbNJKIoM{/youtubejw}
Het Nepalese tv-journaal besteedde aandacht aan de opening van de scholen

In Yamunadanda rukte de plaatselijke ‘fanfare’ uit om de gasten te verwelkomen. Na een uitstekende lunch, klaargemaakt in een onooglijke, donkere keuken, trok de stoet met de muziek mee naar de verderop gelegen school. Daar waren inmiddels vele honderden belangstellenden samengestroomd, rustig wachtend in de hete zon.

Een gastvrij onthaal in Yamunandanda

Een gastvrij onthaal in Yamunandanda

De feestcommissie had veel werk gemaakt van de aankleding van het schoolterrein, met bonte vlaggen, kleurige ballonnen (waarvan een aantal later spontaan knapte door de warmte) en een schaduwrijk podium. Het programma bestond uit een grote hoeveelheid toespraken met tussendoor muziek, dansjes en een sketch door een aantal schoolkinderen. Toen iedereen die op een of andere manier een bijdrage geleverd had, uitvoerig bedankt was, kon de school officieel geopend worden. Terwijl de kinderen uit volle borst "een, twee, drie" riepen, trokken Maarten Olthof en Ramkaji Paudel het gordijn weg voor de muurplaquette. Het was een bijzonder en vrolijk moment.

Plaquette

De muurplaquette onthuld!

De school is een robuust gebouw van twee verdiepingen. De inrichting van de klaslokalen is zonder franje en oogt fris. Het meubilair van de oude school was meeverhuisd en net als in Nederland blijken Nepalese scholieren dol op het achterlaten van hun naam in het tafelblad. In ieder klaslokaal is een inspirerende spreuk of uitspraak op de muur geschilderd. Bij de bouw zijn o.a. extra steunberen aangebracht om de school aardbevingbestendig te maken. Zelfs bij een forse aardbeving (en die wordt binnen nu en 40 jaar verwacht) zal de school niet instorten. Een geruststellende gedachte voor de 500 leerlingen en hun ouders.

Klaslokaal

Een klaslokaal van de Shree Ganesh Secondary School

Een dag later volgde de opening van de school in Bhotsipa. Ook hier was de belangstelling voor het bijwonen van het feest groot. Jong en oud zat op het dorre grasveld onder wapperende vlaggetjes te luisteren naar een lange reeks speeches waarin de plaatselijke notabelen, districtshoofden en vele andere betrokkenen bedankt werden voor hun bijdragen aan de school. Er werd gedanst en gezongen en opnieuw trokken de beide Vajra voorzitters het doek weg voor een muurplaquette.

Toespraak_Ram_en_Maarten

Toespraak Ram en Maarten

Een_spannend_moment
Achter het gordijn wacht de plaquette

Omdat de scholen volgens een vast en beproefd concept gebouwd worden, zag deze geel-groen geverfde school er hetzelfde uit als het gebouw in Yamunadanda en de andere met hulp van Vajra gebouwde scholen in Sindhupalchowk. De school biedt plaats aan ca 700 leerlingen. Een van de leerkrachten, een jongeman strak in het pak, liet trots de nieuwe bibliotheek zien. Buiten het schoolgebouw was er ook aan het sanitair gedacht: vier frisse nieuwe toiletten en een groep kranen waren er gebouwd.

Strak_in_het_pak

Een trotse meester, strak in het pak

Voor de kinderen en leerkrachten zijn de nieuwe scholen geweldig. Niet langer meer de bouwvallen die op instorten stonden maar veilige, frisse gebouwen die tegen een stootje kunnen en die uitdrukken dat onderwijs, ook voor kinderen uit de armste gezinnen en de laagste kaste, serieus genomen wordt.

Jong_en_oud_voor_de_school

Jong en oud voor de school

Veel dank gaat uit naar Eureko Achmea Foundation voor de financiële ondersteuning van de bouw van beide scholen en naar Jan-Albert Lantink en Arlette Caenen, die het initiatief namen en EAF en Stichting Vajra samenbracht.