submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

Al jarenlang werkt Vajra, gesteund door Simavi, in bergdorpen rondom Barhabise succesvol aan een community health development programme, dat tot doel heeft mensen bewust te maken van gezondheidsrisico's en hun kennis en middelen voor ziektepreventie te bieden.

Vajra richt zich daarbij vooral op verbetering van lichaamshygiëne, gebruik van latrines en schoon drinkwater, ziektepreventie bij moeder en zuigeling en een veilige geboorte.

moeders.jpg
Moeders en baby's wachten in ziekenhuis

 

Veel vrouwen bevallen thuis zonder verloskundige hulp. Een complicatie kan dan ernstige gevolgen hebben, vooral wanneer het kraambed een of meer dagen lopen verwijderd is van een health post of ziekenhuisje.

Een goede lichamelijke conditie en de juiste zorg tijdens zwangerschap en bevalling kunnen veel problemen bij (aanstaande) moeders voorkomen. Het Vajra-project leert deze vrouwen dat hun conditie gebaat is bij goede voeding en voldoende hersteltijd na een zwangerschap, reden waarom zij niet snel opnieuw zwanger mogen worden.

Vajra moedigt zwangeren aan een vroedvrouw te bezoeken en wijst hun op voordelen van een bevalling in het ziekenhuis of thuis met verloskundige hulp. Dit project, uitgevoerd door twee Nepalese verpleegkundigen, wordt gecoördineerd door Vajra-bestuurslid Bhupendra, afkomstig uit deze streek. De zorgstructuur is er zwak. Vajra verbetert die door scholing te bieden aan alle betrokkenen: vrouwelijke vrijwilligers in lokale moedergroepen, gezondheidswerkers voor moeder en kind, zelfs traditionele genezers en schoolonderwijzers. Gelukkig is er prima contact met de lokale overheid via district health officer dr. Nandalal:

"De bijdrage die Vajra heeft geleverd aan de verbetering van de gezondheid in dorpen van deze provincie is opmerkelijk. Ik nodig Vajra uit in een samenwerkingsverband met de overheid verder te werken aan de millenniumdoelen 4 en 5 voor een betere zorg rondom zwangerschap, verlossing, kraambed en voor jonge kinderen."

 

moedergroep.jpg 
Moedergroep

 

De mogelijkheid van een vervolgproject in samenwerking met Simavi wordt onderzocht. Bhupendra wil het programma doelmatiger maken door wekelijkse voorlichting via de FM-radio, waardoor de betrokken 72 moedergroepen minder vaak hoeven te worden bezocht. Vaak is men een hele dag onderweg voor één enkel bezoekje. Tijdens medische kampen in 2008 zijn vijftig vrouwen met een ernstige baarmoederverzakking (uterusprolaps) geselecteerd. Zij zijn inmiddels geopereerd dankzij donaties van de Rotary Club Roozendaal Veluwezoom en Impulsis. Ook u kunt een operatie sponsoren. Zie Play it forward.

Edzo Ebbens,
medisch adviseur,
bestuurssecretaris Stichting Vajra