submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

Cora Schram, cultureel antropologe in opleiding, over haar onderzoek in Damak: "In mei 2008 onderzocht ik in de Bhutanese vluchtelingenkampen voor mijn studie antropologie ruim drie maanden lang de invloed van onderwijs op het gevoel van 'thuis' en 'thuishoren' bij vluchtelingen daar in de leeftijdsgroep van 12 tot 18 jaar."

 
"Omdat terugkeer naar Bhutan lange tijd als enige oplossing werd gezien, was onderwijs in de kampen opgezet als 'educatie voor repatriatie', waarin jongeren een gevoel van Bhutanees nationalisme moesten ontwikkelen. Bhutan werd daarbij verbeeld als het geïdealiseerde 'thuis' zoals ouders en docenten dat vroeger hebben gekend, oftewel: 'een thuis uit het verleden' (zie tekening, met links het kamp en rechts Bhutan).
 
tekening_bhutan.jpg 
 
Nu terugkeer naar Bhutan steeds onwaarschijnlijker is geworden, blijkt dat deze jongeren zijn voorbereid op een toekomst die niet gaat komen. Door een jarenlange focus op een 'thuis uit het verleden' heeft integratie in de Nepalese samenleving nauwelijks plaatsgevonden, ofschoon deze vluchtelingen - van oorsprong Nepalezen - fysiek en cultureel gezien 'hetzelfde' zijn. 
 
De invoering van het Third Country Resettlement (hervestiging buiten Bhutan of Nepal, in 'derde' landen) heeft nieuwe dromen over een 'thuis in de toekomst' opgeroepen. Tijdens vrijwel elk bezoek aan de kampen werd ik onderworpen aan een spervuur van vragen door tientallen jongeren: "Moeten we nu wel of niet voor resettlement gaan? En welk land biedt ons daarbij dan de beste toekomst?" Hun aangeleerde, maar oprechte liefde voor Bhutan leidt duidelijk tot loyaliteitsproblemen, die nog eens worden aangewakkerd door conflicten tussen voor- en tegenstanders van resettlement. Want als je vóór resettlement bent, ben je dan niet tegen Bhutan?
 
cora_schramm.jpg
Cora met Bhutaneesjes
 
Hoewel de meeste vluchtelingen nog steeds de voorkeur geven aan een 'thuis uit het verleden', kiezen ze steeds vaker voor de kansen die een toekomst in het Westen (aan hun kinderen) biedt. Maandelijks vertrekken bijna 1000 van de 110.000 vluchtelingen naar het Westen. Die toekomst zal moeten uitwijzen of loyaliteits- en identiteitsproblemen hun niet verhindert daar een nieuw 'thuis' op te bouwen."