submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

In december 2007 bestond Stichting Vajra tien jaar. De stichting heeft in deze tien jaar aangetoond dat er heel wat kan worden bereikt met vrijwilligers wanneer krachten worden gebundeld. Op zaterdag 15 december is dit feestelijk gevierd in de majesteuze senaatszaal van het Academiegebouw aan het Domplein in Utrecht.

Aanwezig waren ruim 150 donateurs, sponsors, vrijwilligers en adviseurs. Aangezien veel donateurs ooit mee zijn geweest op een door Maarten Olthof begeleide reis, was het voor veel mensen tevens een weerzien met bekenden. Klik hier voor de uitnodiging.


Op het programma stond:


In totaal werkten maar liefst meer dan 50 musici, sprekers en toneelspelers geheel belangeloos aan het programma mee. Klik hier voor een overzicht. Opening van de middag door Maarten Olthof


In zijn openingstoespraak vertelde Maarten over de problemen in Nepal, het geweld, de stakingen en de wegblokkades die de stichting het werken soms bijna onmogelijk maken. Het is de verdienste van Vajra Foundation Nepal dat onder deze moeilijke omstandigheden projecten tot een goed eind worden gebracht. Maarten vertelde ook over zijn inspiratie, zoals de uitspraak van Gandhi: 'Zolang er armen zijn, zijn de rijken dieven.' Daarna werd een film vertoond over twee belangrijke projecten: de Vajra Academy en het zonneovenproject in de Bhutanese vluchtelingenkampen.De senaatszaal zat tot de nok toe volOptreden van Multiple Voice o.l.v. Paul de Kok


Vocaal ensemble Multiple Voice is een amateurkoor dat op professioneel niveau uitvoeringen verzorgt. Regelmatig zijn zij te beluisteren in de Utrechtse Pieterskerk. Kijk op website van Multiple voice door hier te klikken.

Uitgevoerde werken:

Johannes Brahms

Waldesnacht
Hendrik Andriessen Als 't licht wordt
Hubert Parry

uit Songs of Farewell:

 I know my soul hath power
 My soul, there is a country
Benjamin Britten The evening primrose – uit Five flower songs
Camille Saint-Saëns Les fleurs et les arbres
 

Calme des nuits

 


Toespraak door Ramkaji Paudel in Nepalees tenue

 

Ramkaji Paudel vertelde uitgebreid over zijn ontwikkeling van boerenzoon uit de bergen bij Tibet tot afgestudeerd socioloog en over de projecten van Vajra. Klik hier voor zijn toespraak.


Sopraan Maartje Rammeloo, begeleid door Frans van Tuyl

 

Aanstormend talent Maartje Rammeloo studeerde klassieke zang aan het conservatorium en volgde een musical- en een operetteopleiding. Met haar soepele zang wist ze de zaal te beroeren. Ook de Nepalese gasten, niet vertrouwd met westerse concertzang, waren bijzonder door haar uitvoering geraakt.

Kijk op de website van Maartje door hier te klikken. Daar is ook een aantal van de op het jubileum uitgevoerde werken te beluisteren.

 

Uitgevoerde werken:

Franz LehárEiner wird kommen- uit Der Zarewitsch
Victor HerbertArt is calling for me- uit The Enchantress
Franz LehárVilja-Lied- uit Die lustige Witwe
Leonard Bernsteinuit Peter Pan:My House | Peter, Peter |Who am IEduard Nazarski, directeur van Amnesty International

Een van de hoogtepunten van de middag was een toespraak door Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International. De heer Nazarski ging uitgebreid in op de situatie in de Bhutanese vluchtelingenkampen in Oost-Nepal, waar Stichting Vajra een groot zonneovenproject heeft. Hij vertelde over de achtergrond van dit vluchtelingenprobleem, de recente geschiedenis van Bhutan en de houding van de Bhutanese overheid. Verder ging hij in op het feit dat de media ons dagelijks overspoelen met een onafzienbare stroom van ellende, iets wat veel mensen verdoofd en in apathie doet wegzakken: 'We kunnen er toch niks meer aan doen...' Hij prees Vajra vanwege het feit dat deze stichting in actie is gekomen voor dit onbekende vluchtelingenprobleem en daarmee heeft bewezen dat kleine groepen wel degelijk een verschil kunnen maken. Ten slotte vroeg hij een applaus voor de lage overheadkosten van Stichting Vajra, minder dan één procent, iets wat zelfs bij Amnesty respect oproept.
 


Blokfluitensemble Praetorius


Blokfluitensemble Praetorius Leiden is een muziekgezelschap dat bestaat uit dertig zeer ervaren blokfluitisten onder leiding van dirigent Norbert Kunst. De leden van het ensemble spelen vrijwel alle typen blokfluit, van Gar-klein-Flötlein tot de indrukwekkende sub-contrabasblokfluit, die wel twee meter hoog is. Dit ensemble was de verrassing van de middag, ook voor de Nederlanders. Een blokfluit lijkt saai, maar Praetorius bewijst dat met een ensemble als dit de meest uiteenlopende klanken kunnen worden voorgebracht. Soms evenaren ze de menselijke stem, soms een kamerorkest, soms een kerkorgel!

Uitgevoerde werken:

Arcangelo Corelli

Concerto grosso opus 6 nr 1:Largo – Allegro – Largo – AllegroAllegro - Largo - Allegro – Allegro
Claudio MonteverdiGloriaLeerlingen van de Stichtse Vrije School
in Zeist spelen het Ramayana-epos 'in vogelvlucht'


Met de Stichtse Vrije school in Zeist heeft Stichting Vajra een bijzondere band opgebouwd. In 2006 voerden de leerlingen van de school actie voor de bouw van de Vajra Academy. In 2007 maakten zij schilderijen op de wijze van Van Gogh voor de opening van de Vajra Academy. De directeur van de school, Gijs van Lennep, is toegetreden tot het internationale evaluatiecomité dat de Vajra Academy gaat volgen. Het is dus niet verwonderlijk dat leerlingen van de vrije school betrokken zijn bij het jubileum van Stichting Vajra. Zeven leerlingen uit de hoogste klas gaven een indrukwekkende vertolking van het in Azië zo populaire hindoe-epos Ramayana.Dor Bahadur Bhandari


Tussen de gangen van het diner vertelde Dor over zijn werk in het zonneovenproject in de Bhutanese vluchtelingenkampen. Over de verbaasde en soms grappige reacties van vluchtelingen, maar ook over de grote problemen als gevolg van wegblokkades en de angstige momenten die hij soms doormaakte. Klik hier om de toespraak van Dor te lezen.Zonneoven


De zonneoven ontbrak niet op deze feestdag, al was het feestelijke buffet er niet mee bereid.Aan de borrel


Receptie


Vice-voorzitter Dor Bahadur Bhandari overhandigt ieder een bedankkaart namens Vajra Foundation Nepal en Stichting Vajra.


Diner met Aziatisch buffetOverigens bestaat de Vajra Foundation Nepal begin 2008 ook tien jaar: de stichtingen zijn immers vlak na elkaar opgericht. Op zaterdag 15 maart 2008 wordt het jubileum gevierd aan de Vajra Academy in Nepal. De school viert dan tevens haar eerste verjaardag!