submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

In het afgelopen decennium heeft Vajra jaarlijks twee medische kampen (health camps) georganiseerd voor de lokale bevolking in het gebied rondom Barhabise, nabij de Tibetaanse grens.

Voorafgaand aan deze kampen worden patiënten door lokale health workers in omliggende dorpen geselecteerd. Tijdens de kampen zelf zijn specialisten aanwezig van het Kathmandu Medical College, het hoofdstedelijke ziekenhuis dat al jarenlang een vaste partner van Vajra is in gezondheidsprojecten. De specialisten onderzoeken de patiënten, schrijven medicijnen voor en verrichten kleine operaties. Voor grote operaties worden de patiënten naar het ziekenhuis in Kathmandu vervoerd. De specialisten werken zonder vergoeding. Stichting Vajra bekostigt medicijnen en operaties.


Wordt mijn zoon later een beroemde voetballer?


In 2007 zijn er helaas geen health camps geweest vanwege de moeilijke politieke situatie, maar in 2008 is Vajra weer van start gegaan. Omdat zwangerschap en bevalling in Nepal door gebrek aan kennis en medische zorg nog veelvuldig gecompliceerd verlopen, is Vajra zich in de afgelopen jaren zich steeds meer hierop gaan richten. Dit streven sluit goed aan op de Millenniumdoelen vier en vijf: daling van de kindersterfte en kraamvrouwensterfte (klik hier voor meer informatie over de Millenniumdoelen).


Vajra voert het Community Health Program uit in samenwerking met Simavi en richt zich daarbij speciaal op gezondheidszorg voor vrouwen (klik hier). Opvallend is dat veel vrouwen kampen met een zogeheten prolaps, een verzakking van de blaaswand en/of de baarmoeder. Deze aandoening ontstaat bijvoorbeeld door bevallingen met complicaties waarbij medische hulp afwezig is, het kort op elkaar baren van veel kinderen en een slechte conditie. Door deze lichamelijke klachten kunnen de vrouwen blijvend incontinent worden en in een sociaal isolement geraken. Veel vrouwen blijken niet met het probleem naar buiten te durven komen vanwege schaamte.


De Nederlandse organisatie Impulsis heeft Vajra in 2008 een subsidie toegekend om vijfentwintig van deze vrouwen te laten opereren aan een prolaps, met de verplichting dat Vajra ook zelf voor vijfentwintig vrouwen geld inzamelt. Uw bijdrage is welkom!


Online doneren? Klik op het logo!

 

In het afgelopen voorjaar is het eerste kamp gehouden waarin specialisten van het Kathmandu Medical College vrouwen hebben geselecteerd die in Katmandu een prolapsoperatie zullen ondergaan. Vajra overweegt meer van deze specifieke kampen te gaan ondersteunen. Wilt u Vajra steunen, klik dan hier of neem contact op met arts Edzo Ebbens, secretaris van Stichting Vajra (zie hier).


Impulsis is het loket voor particuliere initiatieven in ontwikkelingssamenwerking en een initiatief van Edukans, ICCO en Kerk in Actie.