submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

Vajra gaat door met het bouwen van scholen in de bergen van Sindhupalchowk.

Onderwijs vormt een van de speerpunten van het werk van Vajra. Bovendien past deze aandacht voor onderwijs goed in de Millenniumdoelen die de Verenigde Naties zich hebben gesteld: in 2015 moeten alle kinderen naar school kunnen (zie hier voor meer informatie over de Millenniumdoelen)!


De scholen worden gebouwd in Bhotsipha en Yamunadanda, nabij de Tibetaanse grens. De achterstand op onderwijsgebied is in deze afgelegen streken enorm. De scholen kunnen worden gebouwd dankzij de welwillende ondersteuning van de Eureko Achmea Foundation, een stichting die door Achmea in het leven is geroepen in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).Jan-Albert Lantink, bedrijfsarts bij Achmea, heeft zich bijzonder ingespannen om het contact tussen Stichting Vajra en Achmea tot stand te brengen. In zijn vrije tijd doet hij intensief aan ultralopen, een tak van sport waarbij in één loop meer dan 50 km wordt afgelegd. In 2007 werd Jan-Albert in Apeldoorn Nederlands kampioen op de 24 uur, met een afstand van ruim 237 kilometer. Slechts twee Nederlanders hebben ooit verder gelopen. Met zijn ultralopen vraagt Jan-Albert, samen met ultraloopster Gerry Visser, aandacht voor het werk van Vajra. Kijk hier voor meer informatie.


Stichting Vajra is zowel de Eureko Achmea Foundation als Jan-Albert Lantink en Gerry Visser bijzonder erkentelijk!Leerlingen en de fors uit te breiden school van Bhotshipa


De scholen gaan de bestaande, in Yamunadanda zelfs gevaarlijke, bouwvallen vervangen terwijl de capaciteit fors wordt vergroot. De school van Bhotsipha zal plaats gaan bieden aan ongeveer 700 leerlingen, die van Yamunadanda aan ongeveer 500 leerlingen.Bouwvallige, zelfs gevaarlijke school in Yamunadanda


Na voltooiing worden de scholen overgedragen aan de overheid en aan de dorpsgemeenschappen. De scholen tekenen een overeenkomst met de Vajra Academy in Kathmandu voor uitwisseling van kennis, zodat ook de kwaliteit van onderwijs van de scholen wordt verbeterd. In het voorjaar van 2009 worden de scholen feestelijk geopend. Vajra heeft dan in totaal zeven scholen gebouwd!