submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

De moesson heeft in Nepal dit jaar veel meer regen gebracht dan gebruikelijk. De watersnood in zuidelijk Nepal en Noord-India als gevolg hiervan is aanzienlijk.

In Nepal zijn in totaal 40.000 mensen uit hun huis verdreven en 4000 huizen zijn volledig of nagenoeg vernietigd. Veel mensen hebben botbreuken opgelopen. Doordat drinkwater is verontreinigd, hebben veel mensen ernstige darmklachten gekregen.

De nieuwe Nepalese regering, onder leiding van een kersverse premier, vraagt organisaties als Vajra om noodhulp in het rampgebied te verlenen. In samenwerking met het Kathmandu Medical College, onze vaste partner in medische projecten, gaat Vajra op korte termijn medische hulp verschaffen in het noodgebied. Uw donaties zijn hiervoor hard nodig. We hopen dan ook op uw bijdrage!

 
Online doneren? Klik op het logo!


Overstroming in Oost-Nepal


Op 18 augustus bezweek een dam in de Saptakoshi, een rivier die uiteindelijk uitmondt in de Ganges in India. Overstromingen waren het gevolg en ook in India is de ravage groot. Benedenstrooms trad de rivier buiten haar oevers en verlegde zij zelfs haar bedding, waardoor vele dorpen zijn ondergelopen.


De hoofdweg in het gebied, de enige verbinding tussen oostelijk en westelijk Nepal, is over een afstand van 15 kilometer weggeslagen. Doordat geen busverbinding meer mogelijk is, zijn de vliegveldjes in de buurt overvol met mensen die vruchteloos om een plaatsje vechten. De elektriciteit is in veel dorpen uitgevallen, de telefoon is buiten werking, drinkwaterleidingen zijn geknapt en 5500 hectare landbouwgrond is vernietigd. Door de hevige regenval is reparatie van de dammen en dijken onmogelijk. Ook is er een hoogspanningsmast gebroken, zodat zestig megawatt elektriciteit zijn doel niet bereikt. Zelfs Kathmandu heeft hierdoor te maken met elektriciteitstekorten, die gewoonlijk al hinderlijk groot zijn.


Het herstel zal naar verwachting vele maanden duren en een investering vergen van circa een miljard roepie, ruwweg 10 miljoen euro, een voor Nepal astronomisch hoog bedrag.