submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

Zeker in afgelegen gebieden in Nepal is het onderwijs op overheidsscholen van een uitzonderlijk laag niveau. Ouders hebben vaak weinig of geen kennis van educatie en zien dan soms liever dat hun kinderen thuis of op het land werken.

Een school van vijf klassen moet het vaak stellen met drie of nog minder leerkrachten, die veelal ongeschoold zijn. De meest elementaire benodigdheden ontbreken er. Slimme leerlingen komen op dergelijke scholen vaak niet veel verder dan het leren van lezen, schrijven en wat rekenen.

de Merryland School
De Merryland School

Stichting Vajra wil begaafde kinderen in achtergestelde gebieden van wie de ouders geen schoolgeld kunnen betalen, een kans op betere scholing geven. In 2003 volgen circa zestig leerlingen en studenten dankzij sponsoring door Stichting Vajra onderwijs aan de Merryland School in Kathmandu. Met hun ouders wordt regelmatig overlegd en velen onder hen zijn betrokken bij projecten van de stichting. Stichting Vajra stelt zich tot doel kinderen met goede eindresultaten ook met een vervolgopleiding te helpen. Zo volgen inmiddels al studenten een opleiding tot health worker of bouwkundige.

Overweegt u ook een kind te sponsoren? Klik dan hier voor meer informatie. Er staan meestal kinderen op een wachtlijst voor sponsoring.

De Merryland School is een private school en wordt dus niet gesubsidieerd door de overheid. De directie van deze school heeft duidelijk voor kwaliteitsonderwijs gekozen. Alleen daarmee komt een school boven de middenmoot uit, alleen daarmee zijn leerlingen echt geholpen en alleen daarmee kan een privéschool dus geld verdienen. De school ziet er dan ook goed uit. Het onderwijspeil is hoog doordat er goed gekwalificeerde en dus goed betaalde leerkrachten werken. Sommigen van hen doceren ook aan de universiteit in Kathmandu. Er wordt alleen Engels gesproken, zodat de kinderen deze taal zeer goed leren beheersen. De school telt momenteel circa 700 leerlingen.

traditionele dansen
Scholieren voeren traditionele dansen op

Landelijk verwierf de Merryland School bekendheid doordat de school bij een landelijke danscompetitie derde werd.

Nepalese muziek
Leerlingen maken Nepalese muziek

De selectie van door Stichting Vajra te sponsoren leerlingen gebeurt niet door de school, maar door het bestuur van Vajra Foundation Nepal. In samenwerking met het Districtsbureau voor Onderwijs in Sindhupalchowk spoort men leerlingen die door intelligentie opvallen op. Zij kunnen aan een test deelnemen. Hun gezinsachtergrond wordt door ons bestuur nagegaan. Zo krijgen kansrijke kinderen uit kansarme gezinnen de gelegenheid om aan een kwaliteitsschool onderwijs te volgen: een buitenkans! We hebben kunnen vaststellen hoe kinderen opbloeien zodra ze deze kans aangeboden krijgen.


Door Stichting Vajra gesponsorde leerlingen van de Merryland School

De kinderen en ook de ouders zijn enthousiast! Tachtig procent van de kinderen heeft een gemiddeld schoolresultaat van meer dan een 7. In een land waar je met een 3,5 al over gaat en waar slechts 38% het eindexamen haalt, is dat een bijzonder resultaat.

kinderen van de Merryland School
Kinderen van de Merryland School

De samenwerking met de Merryland School verloopt voorspoedig. Maarten Olthof bezoekt de school tweemaal per jaar en maakt ze regelmatig mee maakt de kinderen die via Stichting Vajra worden gesponsord regelmatig mee tijdens een buitendag. Daarbij zijn altijd veel ouders van de kinderen aanwezig. Op zo'n dag is er sport en spel, wordt er gepicknickt, zijn er voordrachten en is er uitgebreid tijd om over de school te praten. Ook penningmeester Rien van Steen heeft de school een aantal malen bezocht. Rien coördineert voor Stichting Vajra alle contacten.

Verscheidene kinderen zijn trotse vrijwilliger van Stichting Vajra geworden, onder wie Damodar die regelmatig tolkt aangezien zijn Engels zo goed is. Daardoor is hij nu een bekend gezicht voor veel vrijwilligers van Stichting Vajra in Nepal. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: door het contact met onze Nederlandse vrijwilligers leert hij veel bij!

Damodar
Damodar houdt een toespraak

Doordat Stichting Vajra direct bemoeienis met de selectie van leerlingen heeft, is er een hecht contact met hun ouders ontstaan. Ook veel ouders zijn daardoor enthousiast vrijwilliger van Vajra Foundation Nepal geworden. Ze dragen bij aan de medische kampen, de bouw van scholen, de waterprojecten en de opvang van vrijwilligers. Elke twee maanden heeft het bestuur in Kathmandu overleg met alle ouders.

Overweegt u ook een kind te sponsoren? Klik dan hier voor meer informatie. Er staan meestal kinderen op een wachtlijst voor sponsoring.

In 2001 hebben Saskia Beijer en Minke Hensema hun studie aan de Fontys Sportacademie in Tilburg afgesloten met vijf maanden lesgeven op de Merryland School. Lees meer door hier te klikken.