submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

In december 2003 hebben Maarten Olthof en Ramkaji Poudel een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar het bouwen van een eigen academie.

Twee Nederlandse vrijwilligers hadden hierbij als onderwijskundigen hun hulp aangeboden: Boudewijn van Velzen en Jacqueline Wils. Samen bezochten zij vele scholen, instituten en instellingen om hun plannen te toetsen. In 2003 heeft Stichting Vajra besloten om een school te gaan bouwen die onder de naam van Vajra Foundation Nepal wordt geregistreerd en door het bestuur in Nepal zal worden beheerd. Vajra heeft in het verleden meerdere scholen gebouwd en heeft veel ervaring met het werken met leerlingen. Verscheidene bestuursleden in Nepal zijn of waren zelf leraar en Vajra beheert al een internaat in de Kathmandu-vallei. Tegen de tijd dat de school gerealiseerd is, zullen bestuursleden Ram en Dor in de sociologie afgestudeerd zijn.


Maarten, Ram, Jacqueline en Boudewijn voor het ministerie van onderwijs

Het voornemen is de school een hoog onderwijsniveau te geven met beroepsopleidingen zodat de kans op het vinden van werk na het doorlopen van de school maximaal is. Op termijn kan de school gaan fungeren als opleidingscentrum voor leerkrachten van de scholen die wij in de bergen hebben gebouwd. Onze ervaring met zonne-energie zullen we er op verschillende manieren toepassen. Zo zullen er een zonnekeuken en zonneboilers worden geïnstalleerd. Met een biogasinstallatie en wellicht ook zonnestroom kan dit de eerste 'groene' school in Nepal worden. Dat kan geen kwaad, want Kathmandu is inmiddels in velerlei opzicht een ernstig verontreinigde stad.
Stichting Vajra staat nog aan het begin van de financiering van het project. Op dit moment worden de resultaten van het onderzoek uitgewerkt in een zogenaamd logical framework. Daarna zal hard gezocht worden naar sponsors die dit project willen ondersteunen.


eerste schets van de Vajra Academy