submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

Stichting Vajra heeft naast het behandelen van patiënten altijd veel aandacht geschonken aan de preventie van ziekten. Door bijvoorbeeld sanitatie, het bouwen van schone drinkwatervoorzieningen en latrines, kunnen veel ziekten worden voorkomen.

Door trainingen aan onderwijzers, vrouwengroepen en personeel van health posts kunnen bovendien grotere groepen mensen worden voorgelicht over preventie. In 2003 heeft Stichting Vajra werkzaamheden op dit gebied aanzienlijk kunnen uitbreiden dankzij een forse subsidie, verstrekt door de ontwikkelingsorganisatie Simavi.

In twee jaar tijd worden leerkrachten van circa vijftig scholen en tientallen gezondheidswerkers uit acht verschillende dorpen getraind. Alle scholen en ook sub health posts worden uitgerust met EHBO-materiaal.

Tijdens verschillende bijeenkomsten worden honderden dorpelingen geïnformeerd over het belang van het schoonhouden van de leefomgeving, het niet blijven rondlopen met ziekten, de problemen van alcoholmisbruik en bijvoorbeeld ook het belang van borstvoeding. Het programma is een groot succes en draagt daadwerkelijk bij aan de gezondheidssituatie in het gebied. De arts in ons ziekenhuis in Barhabise merkt nu al een attitudeverandering bij de bevolking. Zo melden bergbewoners zich eerder op het spreekuur en kunnen ziekten in een eerder stadium en dus gemakkelijker behandeld worden.