submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

Tien Nederlanders wonen de opening bij van de scholen die op 13 en 14 april in Mankha respectievelijk Ramche worden geopend. Naast het voltallige bestuur van Stichting Vajra, bestaande uit Maarten Olthof, Rien van Steen en Ineke Wieringa, is een aanzienlijke groep vrijwilligers aanwezig.

Henk Becker (medisch adviseur), Heleen van der Linde (fysiotherapeute) en Tessa Hoogendoorn (studente geneeskunde) zijn in Nepal om te werken aan het gezondheidsproject van Vajra. Leo Dercksen is meegekomen om het resultaat te zien van zijn inspanningen om subsidies te werven voor de scholen, en ook Lieselot Schoone van Stichting Namasté is meegereisd. Een aantal partners completeert het gezelschap.

 

de Kupakanya-school in Mankha

 

Barhabise ligt ruim drie uur rijden van Kathmandu, vlak bij de Tibetaanse grens. Vanuit Barhabise is het nog eens drie uur lopen naar het dorp Mankha. Hier heeft de bevolking met steun van Stichting Vajra een nieuwe school gebouwd. De vorige stond op instorten en was bovendien veel te klein. De nieuwe Kupakanya-school heeft twee verdiepingen, waarvan zo’n 500 leerlingen zullen gebruikmaken. Dat men met de school verguld is, blijkt wel uit de enorme belangstelling voor de opening.

 

Lieselot Schoone van Stichting Namasté heeft de school geopend. Deze stichting heeft met de opbrengst van een actie in Delft een deel van de bouwkosten kunnen bekostigen. De plaatselijke bevolking financiert zelf een kwart van het totaal. Het overige geld komt van de vaste donateurs van Vajra. Rotary Hillegom-Lisse heeft de schoolbanken betaald. De festiviteiten, die ruim vijf uur duren, omvatten veel toespraken, maar ook sketches en dansen. Voor de bevolking is het een buitengewoon feest, dat met grote aandacht wordt gevolgd.

 

de Saraswati-school in Ramche

 

De tweede nieuwe school staat in Ramche, drie uur lopen van Mankha. Van grote afstand is het hoorngeschal te horen waarmee het gezelschap wordt opgewacht. De oude school Saraswati-school was een bouwval zonder ramen. De nieuwe school is prachtig geworden. Honderden arbeiders hebben er hard aan gewerkt - alles handwerk, want elektriciteit is er niet. Bij de school zijn ook een drinkwatervoorziening en een toiletblok gebouwd.

 

toespraak van Leo Dercksen

 

Leo Dercksen, de oudste vrijwilliger van Stichting Vajra, verricht de opening van de school in Ramche. Dankzij zijn niet aflatende inzet hebben verscheidene Rotary Clubs geld voor deze school geschonken. Ook hier is de opening voor de bevolking een bijzonder evenement. De boeddhistische maskerdansen worden alleen bij bijzonder speciale gelegenheden uitgevoerd. De school van Ramche is in het verleden verschillende keren ingezet voor de medische kampen (health camps) van Stichting Vajra. Net als in Mankha heeft ook hier de bevolking zelf een kwart van de bouwkosten bijeengebracht.

 

Klik hier voor een persbericht over de opening van de Sarawati-school in Ramche.