submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

Ooroperaties, voor het eerst in dit gebied

Dr. Anil Kumar Jha is als KNO-arts verbonden aan het Nepal Medical College in Kathmandu. Hij heeft in de bergen van Nepal onderzoek gedaan naar gehoorstoornissen onder kinderen. Hij kwam tot de schrikbarende conclusie dat ruim 10 procent van de kinderen in de leeftijdscategorie 5 tot 15 jaar een beschadiging aan het gehoor heeft die had kunnen worden voorkomen.

Bij een tijdige behandeling kan bij de meesten onder hen worden voorkomen dat deze beschadiging leidt tot doofheid, vervolgens spraakstoornissen en ten slotte sociale beperkingen en invalidatie. Een veelvoorkomende oorzaak was middenoorontsteking, maar ook oorsmeerproppen kwamen veel voor.

Dr. Anil zal met een aantal collega's ooroperaties uitvoeren bij gehoorgestoorde kinderen uit Barhabise en omstreken: een primeur in dit gebied. Stichting Vajra hoopt in eerste instantie met deze behandeling circa 35 kinderen van een ernstige handicap te kunnen vrijwaren.

Staar

De oogziekte staar (cataract) is een veelvoorkomend euvel in de bergen van Nepal. Veel mensen verliezen hierdoor al vroeg hun zicht doordat de ooglenzen vertroebelen. Ondervoeding, slechte hygiëne en een hoge dosis ultraviolette straling in de lucht als voornaamste oorzaken maken dat staar in Nepal zoveel meer voorkomt dan in Nederland.

Door de troebele lens te verwijderen en een kunststoflens te implanteren, kan een arts met een betrekkelijk eenvoudige chirurgische ingreep de mensen weer laten zien. Het behoeft geen uitleg welke verbetering van de levenssituatie dit inhoudt voor mensen die in een omgeving leven waar de ene meter nog schever dan de andere is! Er staan zo'n 30 staaroperaties op het programma.

Kiespijn

Iemand met wie maar weinig Nepalezen in hun leven te maken krijgen, is de tandarts: Nepal telt naar verluidt op 24 miljoen inwoners circa 70 tandartsen, van wie het overgrote deel in Kathmandu woont. Des te meer hebben de bergbewoners met kiespijn te maken. Voor sommigen is kiespijn al jarenlang een dagelijkse kwaal waar niet onderuit te komen valt en die hooguit te verlichten valt met een flinke dosis rakshi, lokale rijstebrandewijn.

Stichting Vajra wil in de omgeving van Barhabise enkele honderden mensen met tandproblemen gaan helpen. Voor velen betekent het trekken van een rotte kies verlichting van de pijn. Soms kan de ART-techniek echter uitkomst bieden. Bij ART (Atraumatic Restaurative Treatment) wordt zonder boor alleen het slechtste deel van de kies weggekrabd, waarna het geheel met een soort wit cement wordt gevuld. Er zal worden samengewerkt met de Nepal Oral Health Society. Deze organisatie heeft een zusterorganisatie in Nederland, die ons zeer ter wille is.

Stichting Vajra heeft voorzitter Pim Bink bereid gevonden de benodigde uitrusting beschikbaar te stellen. In de toekomst zullen vrijwillige tandartsen van de Nepal Oral Health Society waarschijnlijk behandelingen gaan uitvoeren in samenwerking met een team van Nepalese tandartsen. Ook is het de bedoeling dat in vervolgkampen studenten van het People's Dental College voor hun stage worden ingeschakeld. Het mes snijdt dan aan twee kanten!

Sponsor een operatie: geef licht in de ogen en muziek in de oren !

Aanvullende donaties voor de operaties zijn nog steeds welkom. Voor US$ 50 kunnen we een staaroperatie verrichten of een doof kind operen. Voor US$ 10 kunnen we tien mensen van kiespijn afhelpen. Mocht u willen doneren, klik dan hier.