submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

In 2001 heeft Stichting Vajra de oude en bouwvallige gezondheidspost in Barhabise volledig gerenoveerd en in grootte meer dan verdubbeld tot ziekenhuisje.


De volgende zaken zijn gerealiseerd:

  • een extra verdieping
  • een operatiezaal
  • een ziekenzaal
  • een kamer voor röntgenopnamen
  • een unit voor het scheiden van afval
  • de tuin is opnieuw ingericht
  • extra kamers gebouwd voor het personeel

het nieuwe ziekenhuis in Barhabise

het nieuwe ziekenhuis in Barhabise

Bovendien maken Ramkaji Paudel, voorzitter van Vajra Foundation Nepal, en penningmeester Dor Bahadur Bhandari inmiddels deel uit van het managementteam van het ziekenhuisje.

Dit betekent een geweldige verbetering voor het omliggende gebied! Het bestrijkt een verzorgingsgebied van 125.000 inwoners. Op drukke dagen komen er wel tot 150 patiënten, van wie een tiental ernstige. Tot op heden konden er geen patiënten worden verpleegd. Op dit moment wordt er geld gezocht voor de aanschaf van instrumenten zodat een aantal operaties in het ziekenhuis kan worden uitgevoerd.


De voorbereidingen

De oude ziekenpost was in een slechte staat, maar Stichting Vajra heeft duidelijk gemaakt dat er ook heel wat te verbeteren was zonder dat dit maar één roepie hoefde te kosten. Veel is verbeterd door verschillende vrijwilligers die in de afgelopen jaren in de ziekenpost hebben gewerkt: Carolien Boonman, Inge Looijen, Ellen Beerning (verpleegkundigen) en Daniëlle Naus en Marleen Arends (arts). Zij hebben er gezamenlijk voor gezorgd dat met name de hygiëne en de organisatie een stuk werden verbeterd. Klik hier voor een reactie uit het veld van Daniëlle Naus.


de oude ziekenpost

de oude ziekenpost


De financiering

Trees van Rijsewijk van Stichting Tamsarya heeft ons in contact gebracht met het Cambreurcollege in Dongen. In 2001 heeft dit college een inzameling ten bate van het ziekenhuis gehouden. Hierbij is maar liefst € 8168,- opgehaald! De NCDO (de Nationale Commissie voor ontwikkelingssamenwerking en Duurzame ontwikkeling)


verdubbelde het bedrag. Zoals bij veel van onze projecten vroegen we ook een bijdrage in Nepal. Die werd geleverd door een Nepalese bankier die ruim € 6000 doneerde.


cheque Cambreurcollege

cheque Cambreurcollege


De verbouwing

De bouw van het ziekenhuis was zó gewild door de plaatselijke bevolking, dat we ons van hun onvoorwaardelijke steun verzekerd wisten. In technische zin konden we wel ondersteuning gebruiken, want er waren veel vragen. Inmiddels beschikte Stichting Vajra over een bouwkundig adviseur: ir. Koert Huisman Hij werkte in 2000 als vrijwilliger in het latrineproject. Met hem en Martinus van de Ruitenbeek van de TU Delft werd overlegd hoe de bouwhet best konden worden opgezet. Daarna is de bouw in een recordtijd verlopen.

Koert verkende het project in februari. Na zijn inventarisatie met voorbereidende werkzaamheden worden begonnen. Dankzij een goede communicatie tijdens en ook na het verblijf van Koert in Nepal kon Martinus het project in april probleemloos van hem overnemen.


het leger help bij de bouw

het leger helpt bij de bouw

Martinus van de Ruitenbeek heeft werkelijk een titanenklus geklaard. Niet alleen arriveerde hij pas in april in Nepal, ook had hij er als enige het directe toezicht op de bouw. Hij heeft op een voortreffelijke, inspirerende manier met de plaatselijk bevolking samengewerkt. Het is ongelofelijk wat men hier klaarspeelt zonder In een afgelegen gebied als Barhabise vindt de bouw plaats zonder hijskranen, apparaten of elektriciteit. Plaatsing van het zware betonnen dak stelde de uitvoerders dan ook voor een groot probleem. Voorzitter Ramkaji herinnerde zich de belofte van een legercommandant en aarzelde niet om deze te benaderen. Als wederdienst voor de medische hulp aan een aantal zieke soldaten stelde de commandant honderd soldaten beschikbaar voor de plaatsing van het dak. Dit is temeer opmerkelijk omdat Stichting Vajra de bouw van de school in Maneshwara niet had kunnen realiseren zonder de steun van maoïsten.


werk aan ziekenhuis

werk aan ziekenhuis

De dag van de plaatsing van het dak was een chaos van jewelste: zo'n 150 mensen liepen rondom het gebouw. Voor de overzichtelijkheid kregen ze van Martinus ieder een bepaalde kleur band te dragen: de roden waren de steendragers, de groenen de metselaars enzovoort. Dat systeem bleek uitstekend te werken en 's avonds zat het dak erop. Zo kon Martinus zijn opdracht afronden vóórdat de moesson begon. Lees een impressie van Martinus.


De opening

In februari 2002 is het ziekenhuis op feestelijke wijze geopend. Er was een uitgebreid cultureel programma, veel speeches en een inwijding met Boeddhistische maskerdansen. Vele honderden Nepalezen waren bij de opening aanwezig maar ook enkele tientallen Nederlanders. Veel kranten besteedden aandacht aan de opening en het Nepalese televisiejournaal maakte van de openingsmanifestatie een verslag.


feestelijke opening

feestelijke opening

Wilt u een financiële bijdrage leveren aan onze health projecten, klik dan hier.