submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

Voor de inwoners van Chulti is een hartenwens in vervulling gegaan: de kleine school, die op instorten stond, is deels afgebroken en daarna herbouwd.
Tijdens de verbouwing zijn een paar lokalen vergroot en is er een lokaal bij gekomen. Onze vrijwilliger René Veldt heeft een wezenlijke bijdrage geleverd aan de kwaliteit van de constructie. Hij heeft eerder gewerkt bij Stichting Gered Gereedschap, die verschillende malen gereedschap beschikbaar heeft gesteld voor projecten van Stichting Vajra. Vóór 1999 heeft hij meegeholpen bij de bouw van een klooster in de Noord-Indiase deelstaat Ladakh.

school Chulti
school Chulti

 

de bouw van de school
de bouw van de school

Van medio 1999 tot medio 2000 heeft René voor Stichting Vajra gewerkt. Het eerste halfjaar bracht hij door in vluchtelingenkampen in Oost-Nepal en werkte hij mee aan de drinkwatervoorziening in Arukharka.

De verbouwing van een school op een afgelegen plaats als Chulti doet een groot beroep op de plaatselijke bevolking. De bouwstenen werden in de omgeving stuk voor stuk uit grote rotsblokken gehouwen. Zo'n duizend dragersladingen moesten vanuit het dal ongeveer 1300 meter omhoog worden getorst: zand, cement, hout, meubels, dakbedekking enzovoort. Een enorme prestatie, maar de bewoners van Chulti zijn niet anders gewend. Voor de dragers betekenden deze ladingen een aardige werkvoorziening. Even leek het of het gebouw niet af zou zijn voordat René zou vertrekken. Sytse Zuidema, op wereldreis door Azië, heeft hem in die laatste maand bijgestaan om de klus te klaren.

Porters dragen zand en cement
Porters dragen zand en cement

Het dak, dat in de afgelopen jaren tijdens moessonstormen diverse malen van de oude school was gewaaid, is nu stevig verankerd. De wind kan via speciale gleuven ontsnappen en heeft zo geen vat meer op het dak. De school is lichter van binnen doordat er lichtdoorlatende platen in het dak zitten. De muren zijn gepleisterd en geverfd en zullen langer meegaan dan de lemen muren die er eerst waren. De vloer is niet meer van leem, maar gestort met cement. De schoolborden zijn in de muur geïntegreerd en Stichting Veldwerk, de eigen stichting van René, heeft nieuw meubilair geschonken. Kortom: een juweel! De school is dan ook letterlijk bekroond met een vajra boven op het dak.

De feestelijke overdracht aan de inwoners en de opening vonden plaats op 17 november 2000. Naast Maarten Olthof en René Veldt waren hierbij alle notabelen aanwezig: de dorpsoudste, de burgemeester, vertegenwoordigers van politieke partijen en de districtsraad enzovoort. En natuurlijk journalisten, want het moest in de krant.

plaquete op de nieuwe school
plaquete op de nieuwe school

De bewoners gaan er nu prat op dat ze de mooiste school in de wijde omtrek hebben. Dat mist zijn uitwerking niet: inmiddels is het aantal leerlingen verdubbeld, van 45 naar 90. We hebben in Nepal dan ook gezocht naar geld voor een extra leerkracht. Voor 2001 is dat in elk geval gelukt! We hebben een bankdirecteur bereid gevonden om een jaar lang het onderwijzerssalaris te betalen.

Klik hier voor een impressie van René Veldt.