submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

Bij de bespreking van de drinkwatervoorzieningen is al duidelijk gemaakt hoe belangrijk de hygiëne voor de volksgezondheid is. Maar waar moet je in een land als Nepal beginnen? Er is weinig schoon drinkwater en het water dat er is, wordt verder besmet doordat iedereen overal zijn behoefte doet, aangezien er geen latrines zijn. Vliegen doen de rest van het werk en zorgen er mede voor dat een groot gedeelte van de bevolking regelmatig last van soms heftige diarree heeft. Voor kinderen is dit zelfs een belangrijke, maar te voorkomen, doodsoorzaak.


Stichting Vajra heeft besloten in de dorpen waar ze bij scholen en health posts medische kampen heeft georganiseerd, latrines te gaan bouwen: 35 in totaal. Waarom bij scholen? Omdat de jeugd de toekomst is en het goede voorbeeld moet leren kennen! Remco Keijser en Anne Wietse Boer van de TU Delft hebben de bouw van deze latrines begeleid. Bij hen voegde zich in Nepal nog de juist afgestudeerde ingenieur Koert Huisman (TU Delft), met wie Stichting Vajra ook via Willem Dijk in contact was gekomen. Met zijn vriendin, de arts Daniëlle Naus, was Koert na zijn studie op wereldreis en ook hij wilde onderweg ergens zijn handen uit de mouwen steken.

Tijdens de medische kampen werd de situatie ter plaatse bekeken en werden de bouwplannen met de dorpelingen besproken. Een van de eerste dingen waar de vrijwilligers tegenaan liepen, was de vraag hoeveel latrines je bij een bepaalde school moet bouwen. Een snelle berekening leverde het aantal op: zeker tien! De lachsalvo's van de dorpelingen daverden door de valleien: 'Dat hebben ze in Kathmandu nog niet eens! Een is méér dan genoeg!' Anne Wietse beschrijft het compromis in zijn impressie.

Gerard Pichel, ingenieur bij DHV Nepal, adviseerde de vrijwilligers en gaf het uitgangspunt voor een ontwerp: robuust en simpel. De situatie ter plaatse dicteerde de rest: het latrinebouwwerk moest passen binnen de ruimte en binnen het budget. Verschillende ontwerpen, onder meer van UNICEF, werden naast elkaar gelegd en bewerkt. Daaruit werd een ontwerp geselecteerd met een vliegenval, zodat die bron van besmetting zoveel mogelijk werd uitgeschakeld. Het was echter niet eenvoudig om verschillende latrines van dezelfde beerput gebruik te laten maken. De vrijwilligers hebben een nieuw ontwerp gemaakt, dat fantastisch blijkt te voldoen.

 

Nieuwe latrine

Nieuwe latrine

Nadat de 35 latrines waren voltooid, kreeg Stichting Vajra van wel 25 gemeentes het verzoek om bij hen dezelfde latrines bij scholen te bouwen! Alle gemeentes zijn ook bereid om zelf mee te betalen. Daaruit blijkt wel de belangstelling om de huidige situatie te verbeteren.

Om te voorkomen dat de latrines totaal verkeerd zouden worden gebruikt, zoals Anne Wietse in zijn impressie aangeeft, gaf studente geneeskunde Maite Tromp op elke school uitgebreid voorlichting: waarom zijn latrines belangrijk, hoe kunnen ze ziektes voorkomen en hoe gebruik je ze wel en hoe vooral niet? Maite heeft in 2000 ook geassisteerd tijdens de medische kampen.

Nu de latrines klaar zijn, hebben veel scholen aangegeven dat ze veel belangstelling hebben voor een watervoorziening bij de school. De latrines zijn zo gemaakt dat ze ook zonder water goed te gebruiken zijn en niet verstopt kunnen raken. Toch is het voor de hygiëne veel beter om water bij een latrine te hebben.

Inmiddels is dan ook het plan gemaakt om in 2001 bij elke school waar latrines zijn gebouwd een watervoorziening te bouwen. Een deel van de financiën is hiervoor reeds beschikbaar. Maar er is nog zeker € 3630,- nodig om alle plaatsen van stromend water te kunnen voorzien.

Wilt u helpen met een donatie,klik dan hier.