submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

In het voorjaar van 1999 hebben de arts Henk Becker (neuroloog n.p.) en de fysiotherapeut/bewegingskundige Margriet van Schaick in samenwerking met de Nepalese arts dr. Pokharel een aantal gezondheidskampen in de omgeving van Barhabise uitgevoerd.

Uitgangspunt was hierbij een bevolkingsonderzoek in dit gebied dat moet aangeven welke gezondheidsproblemen overheersen en welke medische voorzieningen in eerste instantie ontbreken. Vele tientallen Nepalese vrijwilligers hebben meegewerkt bij een veelheid aan taken, zoals de tijdige bekendmaking van de gratis kampen in de verre omgeving, de organisatie tijdens de bezoekdagen zelf, het aanleggen van duizenden patiëntendossiers, het optreden als tolk, de verstrekking van geneesmiddelen in een eenvoudige apotheek en het bereiden van maaltijden voor de projectmedewerkers. Ook waren deurwachten niet overbodig om te voorkomen dat het gehele dorp de onderzoekkamer binnendrong.

Een groot deel van de financiering kon door de Nepalezen zelf worden bekostigd, te weten het transport, de maaltijden en het promotiemateriaal. Een gedeelte van de geneesmiddelen werd in Kathmandu gekocht en de rest werd geleverd door Stichting Apothekers zonder Grenzen. Op sommige plaatsen, zoals in Chulti, was nog nooit eerder een arts was geweest!

Lees hier een impressie van Henk Becker.