submenu

Home


doneerbutton

ANBI

TwitterGoogle BookmarksLinkedInRSS Feed

Nieuwsbrief

Bent u al geabonneerd op de Vajra nieuwsbrief?
aanmelden nieuwsbrief

 

content

Midden in de natuur, ver van het toerisme vandaan, ligt het dorpje Chulti. Om hier te komen, moet je eerst een busrit maken van ongeveer vijf uur vanuit de hoofdstad Kathmandu. Dan kom je aan in het stadje Bharabise, waarvandaan je nog ongeveer vier uur moet lopen om boven in het dorp te komen. Halverwege de wandeling loop je door het dorp Ramche. Dit is het centrale dorp van de VDC Ramche (Village Development Committee), de 'gemeente' waar Chulti bij behoort. Het dorp Chulti ligt op 2500 meter hoogte en heeft een prachtig uitzicht op de bergketen die de grens vormt tussen Nepal en Tibet (China).


landschap rondom Chulti
landschap rondom Chulti

De Tamangs

Chulti telt ongeveer 150 inwoners, verdeeld over achttien families in evenveel huisjes. In dorp leven Tamangs, een van de armste bevolkingsgroepen (kasten) in Nepal. Van oorsprong zijn het Tibetanen die in de hoger gelegen delen van Nepal wonen. Door de geschiedenis heen zijn zij daar blijven wonen, tot op de dag van vandaag. De betere plaatsen zijn meestal ingenomen door hogere kasten, waaronder brahmanen.

Tamang dragers
Tamang dragers

Het bezit van de mensen bestaat uit een huis, wat geiten en koeien of buffels. De Tamangs leven in en van de natuur. De huisjes bestaan uit twee verdiepingen en zijn opgetrokken uit gestapelde stenen met grond ertussen en dichtgesmeerd met leem en een dak van platte stenen of stro. Van een afstand ziet het dorp er schilderachtig uit, maar in de huisjes heerst vooral armoede. Het enige wat er staat, is een vuurplaats, wat houten planken en gevlochten matjes om op te zitten en een hoek voor de geiten, die 's nachts binnen bij de mensen slapen.

Zelfvoorzienend

De voornaamste bezigheid van de bevolking is het hakken van hout. Door dit hout in Bharabise te verkopen, kunnen de mensen beschikken over wat geld om zich in leven te houden. Verder zijn de mensen van het dorp zelfvoorzienend. Op de terrassen in het dorp worden maïs, koren en aardappelen verbouwd. Dit valt echter niet mee door de droogte en het ontbreken van irrigatiemogelijkheid door waterschaarste als gevolg van de hoge ligging van het dorp op een bergtop. Een ander dagelijks terugkerende bezigheid is het weiden van de koeien en geiten.

oude watervoorziening
De watervoorziening, hoe het was

Een paar jaar geleden is onder het democratische beleid van de VDC Ramche een watervoorziening voor het dorp Chulti aangelegd. Dit hield in dat het dorp een stuk pijp kreeg en dat het verder maar moest zien. Met een paar stenen is bij de bron een soort catchment gemaakt met een pijp richting het dorp. Door vee raakte de bron vervuild. De pijp werd op verschillende plaatsen doorgehakt en uiteindelijk bleven slechts een paar stukken pijp over. Het resultaat, weergegeven op de foto, is een ongunstig gelegen waterplaats in de schaduw van een overhangende rotswand ver onder het dorp. De vrouwen en kinderen, die vooral het water moeten halen, moesten de kruiken water langs de steile helling naar het dorp brengen: werk dat veel tijd vergt en erg zwaar is !

Aandacht voor Chulti

Om de risico's van een verkeerde aanleg te verminderen, is de hulp van twee studenten van de Technische Universiteit in Delft ingeroepen: Jan Post en Jaap de Ron. Door het vooropgezette plan en de watercommissie waren de mensen erg enthousiast en gemotiveerd om aan de slag te gaan. In de weken voordat de eigenlijke aanleg begon (maart/april), hadden de mensen bijna al het voorbereidende werk gedaan. Stenen voor het metselen van de verschillende bouwwerken waren al naar de plek van bestemming gebracht en het grind voor de betonnen vloeren was gehakt. Toen de studenten in het dorp kwamen, werd de pijp ook naar het dorp gebracht. Zo kon gelijk met de aanleg worden begonnen. De aanleg van de voorziening is opgedeeld in een aantal delen: catchment, intake, reservoir, de pijpleiding en de kraan (waterplaats). De catchment werkt als een soort ministuw, waarin het water van de berghelling wordt opgevangen en in een pijpleiding naar de intake stroomt. Van daaruit wordt het water naar het dorp getransporteerd door een kunststof pijp (HDPE-pijp). Het mondt uit in het reservoir net buiten het dorp. De pijp loopt dwars door de jungle en er zijn heel wat hindernissen overwonnen om dit tot een goed eind te brengen! Dit was niet mogelijk geweest zonder de enorme inzet van de inwoners van Chulti. Even onder het reservoir is een waterplaats gebouwd: de kraan met muurtjes. Hier worden de waterkruiken neergezet, de kleren gewassen en heeft men water voor de persoonlijke hygiëne!

aanleg watervoorziening
De aanleg van de watervoorziening

Lees hier een reactie uit het veld van Jan en Jaap.